Aurinkoinen sää loi mukavaa tunnelmaa Turun Ylioppilaskylässä 20. huhtikuuta järjestettyyn energiakävelyyn, jossa tutustuttiin alueen uusiin energiaratkaisuihin. Tapahtumaan oli kutsuttu taloyhtiöiden edustajia, TYS:n opiskelijamentoreita ja muita kiinnostuneita. Tähän ensimmäiseen energiakävelyyn osallistui 15 henkilöä.

Energiakävelyn tarkoituksena on antaa asukkaille mahdollisuus tutustua toteutettuihin energiaratkaisuihin helposti lähestyttävällä tavalla. Tällä kertaa tarkasteltiin RESPONSE-hankkeen pilottikohteiden ratkaisuja. Ne eivät ole aivan tavanomaisia, eivätkä todennäköisesti ole kovin pian toteutumassa taloyhtiöissä tässä mittakaavassa, mutta tarjoavat kuitenkin näkymiä tulevaisuuteen.

Remontoituja 70-luvun rakennuksia, aurinkopaneeleita ja energiahallinnan virtuaalimalli

TYS Aitiopaikan edestä alkaneen kävelyn aluksi kuultiin 1970-luvun rakennusten energiaremonteista. Ikkunat oli päivitetty erittäin hyvään energialuokkaan, ilmanvaihtojärjestelmät uusittu, aurinkosähköjärjestelmä asennettu ja eristystä lisätty. Asukkaille näkyvänä toimena oli mm. vaihdettu vesikalusteet ja hanat. Viereisessä korttelissa Nummenrannan kohteessa on myös aurinkosähköjärjestelmä, jota tosin ei katutasolta juuri havaitse.

Tyyssija-rakennus oli mielenkiintoinen kohde energiaratkaisuineen; teknisessä tilassa saatiin kuulla, että rakennuksesta tulee energiapositiviinen, eli se tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa. Tekninen tila poikkeaa tavanomaisesta taloyhtiön lämmönjakohuoneesta, sillä Tyyssijan energiahallintaa voi seurata virtuaalimallin avulla. Malliin perehdyttiin tarkemmin kierroksen lopussa, samoin kuin kohteiden aurinkosähköjärjestelmistä otettuihin ilmakuviin ja Inspehtorinkadulla tutkimuskäytössä olevien 5G-valaisinpylväiden käyttömahdollisuuksiin.

Keskustelussa asukkaiden tietämys energia-asioista

Energiakävelyn osallistujien kanssa käydyssä keskustelussa nousi esiin aurinkosähkö, sen laajuus ja kannattavuus sekä järjestelmien soveltuvuus taloyhtiöihin. Samalla pohdittiin, millä aikavälillä vastaavien järjestelmien rakentaminen on kannattavaa olemassa olevissa vanhoissa rakennuksissa. Vilkasta keskustelua käytiin myös siitä, millaisia mahdollisuuksia uudet ratkaisut tuovat energiakulutuksen havainnollistamisesta taloissa asuville opiskelijoille. Moni asuu ensimmäistä kertaa yksin, joten paljon tietoa tarvittaisiin lämmön, sähkön ja veden kulutuksesta.

Energiakävely toteutettiin yhteistyössä Valonian ja Turun ammattikorkeakoulun Uuttera-hankkeen, Ylioppilaskyläsäätiön ja RESPONSE-hankkeen kanssa.

Seuraava Uuttera-hankkeen energiakävely järjestetään Kaarinassa 16. toukokuuta. Ohjelma ja aikataulu julkaistaan toukokuun alussa.

Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412

Kolme ihmistä kerrostalon teknisessä huoneessa. Yhdellä kädessään megafoni.
Ihmisiä istuu pöytien ääressä katsomassa esittelyä suurelta näytöltä.
Ihmisiä katselee kerrostaloa kadulla. Yksi puhuu megafoniin.