Energianeuvonnan syyskausi on päättynyt ja on aika luoda katsaus kuluneisiin noin neljään kuukauteen. Poikkeuksellinen maailmantilanne näkyi elokuussa heti lomien jälkeen, kun kuluttajilta alkoi tulla kysymyksiä sähkösopimuksiin ja sähkön kohtuulliseen hintaan liittyen. Niille, joiden sähkösopimukset olivat päättymässä, tarjottiin jatkosopimuksia aivan erilaisin hinnoin. Pian selvisi myös se, että kilpailuttamallakaan ei ollut mahdollista saada edullista sopimusta vaan oli tyytyminen pörssisähkösopimuksiin. Hämmennystä aiheutti myös toimitusvelvollisen sähkön käsite. Moni kuluttaja oletti sen tarkoittavan kenties kohtuullista hintaa – tämä luulo osoittautui osin virheelliseksi. Energiayhtiöiden puhelinlinjat tukkeutuivat ja Valoniassakin puhelin- ja sähköpostikysymyksiin vastattiin useamman päivän viipeellä.

Kun sähkösopimukset ja sähkön hintakysymykset vähenivät syys-lokakuussa viranomaisten ja muiden toimijoiden lisääntyneen tiedotuksen johdosta, heräsivät sähkölämmittäjät. He alkoivat ymmärtää tulevan talven haasteet sekä odotettavissa olevat suuret sähkölaskut ja kääntyivät energianeuvonnan puoleen. Samanaikaisesti lisääntyivät pyynnöt neuvontaesitysten pitämiseen erilaisten yhdistysten ja järjestöjen kokoontumisissa. Myös alueen kuntien kanssa järjestettiin kuntalaisten energiailtoja. Koskaan aikaisemmin kalenteri ei ole täyttynyt näin nopeasti! Tarvetta neuvonnalle on edelleen ja esityksiä on varattu tällä hetkellä maaliskuulle 2023 saakka.

Syyskuusta marraskuun loppuun neuvontaesityksiä pidettiin 25 tilaisuudessa. Osallistujia oli noin 680, välillinen vaikutus on moninkertainen. Luvut vastaavat normaalitilanteessa noin vuoden ajan toteutettua neuvontaa. Samanaikaisesti neuvontaan käytetyn työajan määrä kaksinkertaistui. Palaute tilaisuuksista on ollut erittäin myönteistä. Neuvojan näkökulmasta on ollut mielekästä kertoa energiansäästöstä yleisölle, joka on innostunut ja haluaa vinkkejä oman sähkölaskunsa pienentämiseen.

Lehtihaastatteluja ja some-kanavia

Valtakunnallisen energianeuvonnan vuosipäivän 22.9. jälkeen media kiinnostui aikaisempaa enemmän energiansäästöstä ja säästömahdollisuuksista. Maakunnan lehdet pyysivät neuvojilta haastatteluita mm. lehtien asuminen ja koti -liitteisiin. Jutut julkaistiin pääosin lokakuussa, jolloin käynnistyi myös valtakunnallinen Astetta alemmas -kampanja. Juttuja tehtiin myös alueradioon ja -uutisiin.

Uutena viestintämuotona aloitimme suorien instalive-esitysten teon Marttaliiton pyydettyä Valoniaa kumppaniksi. Eri teemoilla tehtyjä lähetyksiä on pidetty tähän mennessä neljä ja tarkoitus on jatkaa niitä vielä ensi vuoden aikana. Livelähetyksiä voi katsoa jälkikäteen Marttaliiton instagramin kautta. Myös Turun kaupungin viestinnän kanssa toteutettiin IG kysy & vastaa -aamupäivä.

Teimme myös yhdessä Auran ja Kemiönsaaren kuntien kanssa lehtimainontaa. Infomainoksia julkaistiin Auranmaan viikkolehdessä, Turun Tienoossa, Rannikkoseudussa, Åbo Underrättelserissä, Kemiönsaaren Annonsbladetissa ja Aamusissa.

Kuva Liisa Harjulasta, teksti: Energiamerkinnät ja energiansäästö Instalivessä ke 2.11. klo 10. Valonian ja Marttaliiton logot.

Astetta alemmas kampanja kokoaa alueiden neuvonnan valtakunnallisesti yhteen

Kuluttajakampanjalle on tässä energiakriisissä selkeä tarve. Valtakunnallinen kampanja on runsaalla viestintämateriaalillaan antanut vastauksia moniin kuluttajalle tärkeisiin kysymyksiin. Samalla se on vähentänyt painetta henkilökohtaiseen neuvontaan. Hyvää on ollut se, että kampanjaan ilmoittautuneiden on mahdollista hyödyntää yhtenäistä materiaalia, mikä vahvistaa neuvonnan näkyvyyttä ja tavoitettavuutta.

Joulukuun alkupuolella 836 yritystä ja työyhteisöä on ilmoittautunut mukaan kampanjaan ja kertonut energiatekonsa. Yhdeksän Varsinais-Suomen kuntaa sekä kaksi kuntayhtymää on ilmoittautunut mukaan Astetta alemmas -kampanjaan, samoin usea yritys. Mukaan voi liittyä edelleen.

Kampanja jatkuu lämmityskauden edetessä

Astetta alemmas -kampanja on edennyt jouluvinkkeihin. Säästövinkkien lisäksi koko syksy kuluttajia on kehotettu kiinnittämään huomiota oman kulutuksen huippuhetkiin. Kaikkien toivotaan siirtävän sähkönkulutustaan aamun ja iltapäivän huipputunneilta toiseen ajankohtaan. Ajoitus ja kulutuksen vähentäminen tulevat olemaan tärkeitä, kun etenemme kohti tammi-helmikuun pakkasia. Jotta sähköpulalta ja -katkoksilta vältytään, on jaksettava edelleen pudottaa astetta alemmas, suihkutella lyhemmän aikaa, ajella vähemmän ja vältettävä turhaa sähkön kulutusta.

Lisätietoja

Astetta Alemmas -kampanja ja säästövinkit

Energiateot – Astetta Alemmas kampanjan osallistujat ja niiden ilmoittamat energiateot

Joulun säästövinkit – Astetta Alemmas

Kaksi miestä saunan lauteilla, toinen heittää juuri löylyä kiukaalle.

Astetta lempeämpi joulusauna

Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412