Energiansäästö ja varautuminen tulevaan talveen puhuttaa kuluttajia, yrityksiä ja kuntia. Valtakunnallinen Astetta alemmas -energiansäästökampanja on saanut jo yli 250 yritystä ja työyhteisöä mukaan. Kampanja käynnistyy virallisesti energiansäästöviikolla 10.10.

Kampanjan tavoitteena on saada iso joukko suomalaisia mukaan energiansäästöön, sekä ajoittamaan kulutustaan pois vuorokauden huippukulutuksista, eli arkipäivien aamu- ja iltapäivän tunneilta. On tärkeää, että myös vielä edullisemman sähkösopimuksen piirissä olevat kuluttajat osallistuvat säästökampanjaan, jotta sähköä riittää kaikille ja kaikkina ajankohtina.

Astetta-alemmas -sivustolla voit liittyä kampanjaan mukaan ja tutustua lukuisiin säästövinkkeihin mm. erilaisten asumismuotojen tai vaikkapa kunnan, yrityksen tai oppilaitoksen vinkkelistä. Voit myös tilata Astetta alemmas -uutiskirjeen.

Energianeuvonnan vuosipäivässä vilkasta keskustelua alueen toimijoiden kesken

22.9. järjestetyssä energianeuvonnan vuosipäivässä saatiin jo esimakua siitä, mitä tuleva kampanja tuo tullessaan. Valonian isännöimässä tilaisuudessa oli paikalla muun muassa energiayhtiöitä, Omakotiliitto, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi, Martat, Turun kaupungin ilmastotiimi ja TVT Asunnot Oy. Kukin taho tekee myös kuluttajaneuvontaa eri tulokulmista. Parinkymmenen osallistujan porukka oli pääasiassa jo ennestään tuttuja toisilleen, mutta mahtuipa mukaan myös muutamia uusia kasvoja. Vastaavia tilaisuuksia järjestettiin samaan aikaan muissakin maakunnissa, ja ohjelmassa oli myös Helsingissä käyty studiokeskustelu, jota muilla alueilla seurattiin etäyhteyksin.

Keskusteluissa kävi ilmi, että vallitseva tilanne näkyy niin energianeuvonnan, verkkoyhtiöiden, kuin muidenkin osallistujien työpöydällä. Yhteydenottoja tulee paljon, kun asukkaiden huoli on kova. Neuvojapuolella huolena on myös resurssit ja oman henkilöstön jaksaminen kasvavan työmäärän ja haastavien asiakastilanteiden keskellä.

Kampanja otettiin hyvillä mielin vastaan ja sen toivotaan tuovan vinkkejä ja materiaalia kuluttajien ja asiakkaiden neuvontaan. Varsinais-Suomen alueella on paljon tahoja, jotka omalta osaltaan neuvovat kuluttajia parhaansa mukaan. Kysyjä on tärkeää tarvittaessa ohjata oikeaan paikkaan, minkä vuoksi verkostoituminen ja tietämys eri tahojen erityisosaamisesta on hyödyllistä.

Tilaisuus sai kiitosta osallistujilta ja sen koettiin olevan tarpeellinen. Palautteessa kehuttiin ilmapiiriä ja käytyä keskustelua – oli hyvä, että paikalla oli eri alojen asiantuntijoita tuomassa näkökulmia. Aiheesta toivottiin lisää tapaamisia, ja näitä tullaan ehdottomasti järjestämään. Yhdessä saamme paljon enemmän aikaan kuin kukin yksinään!

Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412

Miika Huhtala

energia-asiantuntija
miika.huhtala@valonia.fi
040 7290 020

Ryhmäkuvassa parikymmentä seisovaa ihmistä, taustalla diaesitys ja teksti
Ihmisiä pöytien ääressä kokoustilassa, taustalla suuri ikkunaseinä, josta näkyy Turun jokirannan syksyisiä puita.
Ihmisiä keskustelemassa pöydän ääressä kokoustilassa.