Aika

Elo–syyskuu 2021

Ilmoittaudu

Ilmoittautuminen: https://www.lyyti.fi/reg/virtavesimaastokoulutukset

Ilmoittautumiset 18.7.2021 mennessä.

HUOM! Koulutuksen osallistujien määrä on rajoitettu alustavasti 16 henkilöön/koulutus. Perustele, miksi juuri sinun pitäisi päästä osallistumaan koulutukseen. Kerro esimerkiksi, millaisiin kunnostushankkeisiin olet mahdollisesti osallistunut ja millä tavalla. Jos kiinnostuneita on enemmän, joudumme valitsemaan osallistujat perusteluiden avulla. Vastausten perusteella arvioimme koulutustarpeita ja kiinnostuksen perusteella järjestämme mahdollisesti vastaavaa koulutusta myös myöhemmin. Osallistujien valinnassa painotetaan ensisijaisesti perustelujen monipuolisuutta ja toisena ilmoittautumisjärjestystä.

Vahvistamme osallistujat viimeistään kaksi viikkoa ennen kurssien ajankohtaa.

Ohjelmassa

Osana virtavesikunnostuskurssia järjestetään maastokursseja vuoden 2021 aikana. Ensisijaisesti nyt järjestettävät kurssit on tarkoitettu aluetason toimijoille, organisaatioille ja yhdistystoimijoille, joilla on valmiuksia toteuttaa virtavesi-inventointeja, kunnostussuunnittelua ja virtavesikunnostuksia. Näin ollen osallistuvilla tulisi olla jonkin verran kokemusta vesistökunnostusten suunnittelusta ja toteutuksesta. Osallistujilta edellytetään tutustumista virtavesikunnostuskurssin webinaaritallenteisiin ja materiaaleihin.

Kurssit ovat osallistujille ilmaisia lukuunottamatta majoittumisia, matkakuluja ja ruokailuja, jotka ovat omakustanteisia. Osa ruokailuista kustannetaan järjestäjien toimesta ja kohteillle liikutaan kimppakyydeillä. Ilmoittautuneille lähetetään tarkempia lisätietoja ja ohjeita.

5.–6.8. Kunnostussuunnittelu
Paikka: Karkkila, Karjaanjoki

Kunnostussuunnittelun oppimista vertaisoppimisen hengessä kokeneiden asiantuntijoiden johdolla.

Asiantuntijaopettajina mm. kunnostuskrussin webinaareista tutut Anssi Eloranta ja Markus Penttinen.

Ensimmäisenä päivänä kunnostussuunnittelua pienryhmissä ja koko porukalla, toisena päivänä tutustumme kunnostettuihin kohteisiin lähialueella (mm. Maijalankoski).

13.8. Pohjaeläimet
Paikka: Karkkila/Vihti/Siuntio, tarkempi paikka ilmoitetaan myöhemmin

Kurssilla perehdytään virtavesien pohjaeläimiin, niiden biologiaan, tutkimiseen ja tunnistamiseen.

Päivän aikana opitaan, mitä pohjaeläimet kertovat vesistön tilasta.

28.8. Jokijuhla II -tapahtuma, Suomen luonnon päivä
Paikka: Karkkila

Juhlimme virtavesiluontoa Karkkilassa. Tapahtuma-alueella useiden paikallistoimijoiden rasteja/esittelyjä. Paikallisyhdistysten rasteilla runsaasti ohjelmaa! Jokijuhlassa pääset mm. tutustumaan vesistökunnostuksiin, tutkimaan pohjaeläimiä ja kokeilemaan purokunnostamista itse. Vapaa pääsy, ei ilmoittautumista.

28.8. Kiskonjoen vesistöpäivä, Suomen luonnon päivä
Paikka: Kiskonjoki, Kosken kartano, Salo

Suomen luonnonpäivänä vesistötapahtuma Kiskonjoen Kosken kartanon maisemissa. Ohjelmassa mm. tutustuminen juuri valmistuneeseen Kiskonjoen Kosken luonnonmukaiseen kalatiehen ja Kiskonjoen vesistökunnostuksiin sekä vesieliöiden tunnistamista. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Freshabit-hankkeen, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston ja Kosken kartanon kanssa. Mukana myös muita paikallistoimijoita. Lisätietoja elokuun alussa. Vapaa pääsy, ei ilmoittautumista

7.8.9. Metsäpurojen kunnostus
Paikka: Isojoki, Isojoen latvapuro

Asiantuntijaopettaja: Teemu Tuovinen, SLL Pohjanmaa

Miten metsäpuroja inventoidaan ja kunnostetaan? Millaiset kunnostusmenetelmät soveltuvat erilaisiin metsäpurojen ongelmiin? Mitä huomioida metsäpurojen kunnostussuunnittelussa ja toteutuksessa?

Muut virtavesitapahtumat – haluatko esitellä virtavesikohdetta?

Toteutatko virtavesikunnostuksen tänä vuonna tai onko alueellasi jo toteutettuja virtavesikunnostuskohteita joissa voisit toimia oppaana? Etsimme toteutettuja tai toteutukseen tulevia kunnostettavia virtavesikohteita, missä voisimme järjestää esimerkiksi talkoot tai opastetun vierailun virtavesikunnostuskurssin hengessä syksyn 2021 tai kevään 2022 aikana. Ilmoita kohde!

Janne Tolonen

vesi- ja luontoasiantuntija
janne.tolonen@valonia.fi
050 518 7755

Jussi Aaltonen

vesistöasiantuntija
jussi.aaltonen@valonia.fi
040 186 1765

Juha-Pekka Vähä, Länsi-Uudenmaan vesi- ja ympäristö ry
juha-pekka.vaha@luvy.fi
045 7750 7727