Miten kiihdyttää öljylämmityksestä luopumista kuntien kiinteistöissä tai pientaloissa? Mitä lämmitysvaihtoja on ja millaisia tukia on haettavissa? Osallistu keskusteluun yhdessä asiantuntijoiden kanssa!

Päästöjen vähentäminen vaatii fossiilisista polttoaineista ja öljylämmityksestä luopumista. Hallitusohjelman tavoitteena on, että öljylämmityksestä luovutaan Suomessa 2030-luvun alkuun mennessä. Kunnissa ja muissa julkisen sektorin kiinteistöissä öljylämmityksestä tulisi luopua vuoteen 2025 mennessä. Webinaarissa keskustellaan siitä, millaisia vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja on olemassa, millaisia tukia on tarjolla ja miten kiihdyttää oikeudenmukaista siirtyää pois öljylämmityksestä.

Pientaloissa rakennuskohtaiset hiilipäästöt pienenevät yli 80 prosenttia, kun öljylämmitys vaihdetaan esimerkiksi maalämpöön. Taloudellisesti kannattavia vaihtoehtoja öljylämmitykselle ovat maalämpö, vesi-ilmalämpöpumppu, kaukolämpö ja pelletti. Mahdollista on myös hankkia hybridilämmitysjärjestelmä, jossa käytetään useaa lämmönlähdettä. Pientalojen investointien toteuttamiseen on saatavilla erilaisia tukia: kotitalousvähennys, energia-avustus sekä jatkossa suoraa tukea öljylämmityksestä luopumiseen. 

Aika

ke 9.9.2020 kello 9.00–10.30

Kuvassa öljyputkia sekä tekstit: Varsinais-Suomen ilmastotyön supersyksy sekä

Ohjelmassa

Webinaarissa kuullaan, kuinka kunta voi toimia esimerkkinä ja edelläkävijänä: Laitilan kaupunki on siirtynyt kokonaan pois öljylämmityksestä. Kuulemme myös pientaloille sopivista avustuksista ja vaihtoehdoista öljylle, lisäksi Omakotiliitto tuo mukaan asukasnäkökulmaa energiaremontteihin.

Puheenvuorot

 • Ilmastotiekartta 2030
  erityisasiantuntija Merja Haliseva-Soila, Canemure-hanke, ELY-keskus
 • Laitila ei lämmitä enää öljyllä
  tekninen johtaja Mika Raula, Laitilan kaupunki
 • Avustus asuinrakennuksen öljylämmityksestä luopumiseksi
  ryhmäpäällikkö Vesa-Pekka Heikkilä, ympäristöasioiden asiakaspalvelukeskus, Pirkanmaan ELY-keskus
 • Öljyn vaihtoehdot ja tekniset ratkaisut
  asiantuntija Teemu Kettunen, Motiva
 • Energiaremontti omakotiasujan näkökulmasta
  puheenjohtaja Harri Nurmi, Omakotiliitto Varsinais-Suomi

Ilmastotiekartan tiimoilta järjestetään syyskuun aikana vielä kaksi muutakin webinaaria. Tulevien webinaarien aiheina ovat maankäyttö ja maatalous sekä vähäpäästöisen liikenteen ratkaisut. Katso lisätiedot kaikista syksyn tapahtumista ja ilmoittaudu kuulolle!

Webinaarikeskusteluiden anti sisällytetään osaksi Varsinais-Suomen ilmastotiekarttaa. Yhteisesti työstettävä suunnitelma julkaistaan tänä vuonna ja sen asiantuntijaryhmänä toimii Varsinais-Suomen maakunnallinen ilmastovastuujaosto. Webinaarisarjan järjestäjinä ovat Valonia, Varsinais-Suomen ELY-keskus sekä Varsinais-Suomen liitto / Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia 2019-2024 (Canemure) -hanke.

Materiaalit

Riikka Leskinen

toimialapäällikkö
riikka.leskinen@valonia.fi
044 907 5995

Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412

CANEMURE-hankkeen logo