Kotimaan liikenne aiheuttaa Suomessa noin viidesosan päästöistä. Tieliikenne aiheuttaa noin 90 % kotimaan liikenteen päästöistä ja yli puolet näistä päästöistä aiheutuu henkilöautoliikenteestä.

Suomen keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan (KAISU) tavoitteena on liikenteen päästöjen puolittuminen vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasosta. Liikenteen päästötavoitteet ovat tiukat, mutta päästöissä ei ole tapahtunut merkittävää vähenemistä.

Henkilöliikennetutkimus vuodelta 2016 kertoo, että Turun seudulla kestäviä kulkumuotoja (joukkoliikenne, pyöräily ja jalankulku) käytti 38 % liikkujista. Kulkutapana oli yleisintä henkilöautoilu kuljettajana tai matkustajana (59 %). Salossa samaan aikaan tehty tutkimus kertoo, että kestävien kulkumuotojen osuus oli 26 % ja henkilöautoilun 70 %.

Aika

ke 30.9.2020 klo 9.00–10.30

Ohjelmassa

Alustuksissa pureudutaan valmisteilla olevaan maakunnan ilmastotiekarttaan sekä liikenteen kestäviin ratkaisuihin: Miten vähäpäästöisen liikenteen ratkaisuja voidaan vahdittaa maakunnassa? Miten tavoitteisiin voidaan tarttua käytännössä? Mitä tällä hetkellä tapahtuu alueellisesti ja mihin kunnat, yritykset ja asukkaat voivat osallistua ja vaikuttaa?

Webinaarissa kuullaan esimerkkejä muun muassa Salon kaupungin älyliikennepalveluista sekä ALPIO-hankkeesta (Alueellisten Liikkumisen Palveluiden Integroitu Operointi). Kommenttipuheenvuorossa kuullaan leasing-yrityksen näkökulma hiilineutraaliin liikenteeseen.

Puheenvuorot:

 • Ilmastotiekartta 2030
  erityisasiantuntija Merja Haliseva-Soila, Canemure-hanke, ELY-keskus
 • Liikennejärjestelmäsuunnittelulla vauhtia kestävään liikenteeseen
  erikoissuunnittelija Noora Mäki-Arvela, Varsinais-Suomen liitto
 • Matkaketjut ja -palvelut
  Esimerkki ALPIO-hankkeen kokeiluista, erikoistutkija Jenni Eckhardt, VTT
  Älyliikennepalveluita suunnitteilla Salossa, erityisasiantuntija Peter Nisula, Salon kaupunki
 • Keinot liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen puolittamiseen vuoteen 2030 mennessä
  liikenneneuvos Saara Jääskeläinen, Liikenne- ja viestintäministeriö
 • Liikenteen vähähiilisyystavoitteet leasing-yrityksen näkökulmasta
  myyntijohtaja Kalle Kare, Secto Automotive

Ilmoittauduthan mukaan viimeistään ma 28.9.2020.

Webinaari on osa Valonian ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Ilmastotyön supersyksyn neljäosaista webinaarisarjaa. Edellisten webinaarien tallenteet löytyvät Ilmastotyön supersyksyn -materiaalisivuilta.

Webinaarikeskusteluiden anti sisällytetään osaksi Varsinais-Suomen ilmastotiekarttaa. Yhteisesti työstettävä suunnitelma julkaistaan tänä vuonna ja sen asiantuntijaryhmänä toimii Varsinais-Suomen maakunnallinen ilmastovastuujaosto. Webinaarisarjan järjestäjinä ovat Valonia, Varsinais-Suomen ELY-keskus sekä Varsinais-Suomen liitto / Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia 2019-2024 (Canemure) -hanke.

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä 28.9.2020 mennessä.

Esitykset lisätään tilaisuuden jälkeen Ilmastotyön supersyksyn -materiaalisivuille.

Riikka Leskinen

toimialapäällikkö
riikka.leskinen@valonia.fi
044 907 5995

Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412

CANEMURE-hankkeen logo