Kevät kurkistelee jo talojen nurkilla, vaikka vielä on talvea jäljellä. Linnunlauluakin on jo kuulunut aurinkoisina päivinä. Taannoista Matinpäivää on pidetty ensimmäisenä kevätpäivänä ja vanha sanonta kuuluukin, että Matilta pitäisi toinen silmä jo vuotaa vettä, eli räystäiltä alkaa vesi valua.

Nyt jos koskaan on aika suunnata katseet kevääseen ja ilmoittautua villiyrttikurssille. Kevään koittaessa luonnosta löytyvät monenlaiset ravinteikkaat ja terveelliset yrtit, ihan ilmaiseksi ja vieläpä ekologisesti. Villiyrtit tukevat kokonaisvaltaisesti kehomme hyvinvointia. Mieli lepää luonnossa niitä kerätessämme ja ravintorikkaat villiyrtit tukevat päivittäistä ravitsemustamme. Erilaisista kasveista saamme myös ihoa helliviä yrttikylpyjä vaikkapa jaloille.

Niin kauan, kun talvi meitä vielä pitää otteessaan, voimme muistella viime kesää ja nauttia kesällä keräämistämme ja kuivaamistamme kasveista. Kasvihuoneessa kasvatetun pinaatin sijaan munakkaaseen tai sämpylätaikinaan voi ripotella kuivattua nokkosta ja jälkiruokaan ripotella vaniljasokerin sijaan hiukan kuivattua mesiangervon kukkaa.

Innokkaimmille hortoilijoille vinkkinä, että koivun oksia tai mustikanvarpuja voi tuoda sisälle maljakkoon, jolloin nopeimmin pääsee kevään makuun: lämpimässä, valoisalla ikkunalla ei mene aikaakaan, kun oksat täyttyvät hiirenkorvista. Tuoreet lehdet ovat oiva lisä vihersalaattiin tai jälkiruokiin.

Maan paljastuessa metsissä maasta löytyy islanninjäkälää, jota voi käyttää ruoanvalmistuksessa, vaikka keitossa. Jäkälä on syytä huuhtoa huolellisesti. Jäkälät, mustikanvarvut ja koivunoksat eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten muistathan aina varmistaa maanomistajan luvan ennen keräämistä. Jäkälä on lisäksi hyvin hidaskasvuista, joten sitä pitää kerätä maltilla.

Vinkin laati vieraileva kirjoittaja, yrittäjä Miina Aronen

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: