Suomalaiset ovat heränneet energiansäästöön sähkösopimuskeskustelun ja Venäjän sotatoimien aiheuttaman energiakriisin myötä. Energian saatavuuden ja hintojen kohoamisen ongelmiin ei ole näkyvissä nopeita ratkaisuja, joten kuluttajien, kuntien, yritysten ja muiden toimijoiden on syytä varautua ja sopeuttaa omaa kulutustaan nykyistä pienemmäksi. Toimiin on jo ryhdytty: Kantaverkkoyhtiö Fingrid julkaisi hiljattain tiedon, jonka mukaan sähkönkulutus on pudonnut lähes kymmenen prosenttia syyskuussa vuoden takaiseen verrattuna. Se, jatkuuko kulutuksen väheneminen alkaneen lämmityskauden aikana, jää nähtäväksi.

10. lokakuuta käynnistyi valtakunnallinen Astetta alemmas -kampanja, joka tarjoaa konkreettisia vinkkejä energiansäästöön ja sähkön kulutushuippujen leikkaamiseen kotona, töissä ja liikenteessä. Lyhyen aikavälin tavoitteena on saada lähes kaikki suomalaiset (yli 95 %) säästämään energiaa sekä leikata sähkön kulutusta huippukulutustunneilta viisi prosenttia. Pitkän aikavälin tavoitteita ovat pysyvästi alhaisempi energiankulutus ja sähkön tehohuippujen madaltaminen.

Vaikka kulutus on jo alentunut, meidän on myös varauduttava siihen, että sähköstä voi olla ajoittain pulaa. Pahimmillaan sähköpula voi johtaa jakelun keskeytyksiin. Jokainen voi pienentää sähkökatkojen riskiä kiinnittämällä huomiota omiin sähkönkäyttötapoihinsa ja -ajankohtaansa. Vältä paljon sähköä kuluttavien laitteiden käyttämistä huippukulutuksen aikana arkipäivisin klo 8–10 ja klo 16–17. Vietä suihkussa vähemmän aikaa, lämmitä sähkösaunaa harvemmin ja sulje turhat sähkölaitteet kokonaan. Sisälämpötilan laskeminen yhdellä asteella pienentää energiankulutusta jo viisi prosenttia. Nappaa itsellesi parhaiten sopivat vinkit kampanjan nettisivuilta: Astetta alemmas. Energiaviraston rahoittama alueellinen energianeuvonta markkinoi ja jalkauttaa kampanjaa maakunnissa. Varsinais-Suomessa toimijana on Valonia.

Kampanja näkyy ja kuuluu lähikuukausina muun muassa Ylen tietoiskuissa, paikallisradiokanavilla, sanoma- ja aikakauslehdissä, sosiaalisessa mediassa ja useissa muissa kanavissa. Energiankulutusta vähennetään koko yhteiskunnassa: kodeissa ja taloyhtiöissä, yrityksissä, kunnissa, järjestöissä ja oppilaitoksissa. Maanantaina 10.10. energiatekonsa oli ilmoittanut jo 552 työyhteisöä ja yritystä. Oletko sinä mukana?


Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi:


Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412