Moni suunnittelee parhaillaan kesän ja syksyn lomamatkoja. Ilmastonmuutoskeskustelu on tuonut suunnitteluun lisähaasteita ja ehkä mietit, pitääkö lentomatkustamista vähentää tai jopa lopettaa.

Globaalin matkailun aiheuttamista päästöistä 75 % syntyy turistien kuljettamisesta kohteesta toiseen tai kohteen sisällä. Lentämisen päästöt muodostavat 40 % matkailun päästöistä ja kasvun ennustetaan jatkuvan. Yhtenä syynä on lentomatkojen halventuminen ja mahdollistuminen myös köyhempien maiden väestölle. Päästöihin voidaan vaikuttaa eniten vaihtoehtoisilla polttoaineilla ja päästöhyvityksillä. Myös lentokoneteknologia ja tehokkaampi operointi vaikuttavat päästöjen määrään.

Matkailijana et voi itse vaikuttaa käytettävään teknologiaan tai polttoaineisiin. Sen sijaan voit vähentää matkojen määrää. Lyhyiden kaupunkimatkojen sijaan kannattaa suosia pidemmän viipymän matkoja, jolloin liikkumisen osuus päästöistä vähenee matkapäiviä kohden. Suosi suoria lentoja ilman välilaskuja ja lisää matkabudjettiin muutama kymppi vapaaehtoista kompensaatiomaksua varten.

Liikkumisen päästöjä itse kohteessa voit vähentää valitsemalla hotellin matkakohteen keskustasta, jolloin voit liikkua kävellen lähikohteisiin. Myös majoituspalvelut ja nähtävyydet kuluttavat energiaa ja synnyttävät päästöjä – isot hotellit kuluttavat yleensä enemmän sekä energiaa että vettä kuin pienemmät majoitusvaihtoehdot. Tarkista hotellisi ympäristöohjelmat. Nyrkkisääntönä voi ajatella, että mitä enemmän hotellilla on tähtiä, sen suurempi veden- ja energiankuluttaja se on, ellei hotellissa ole kiinnitetty asiaan erityistä huomiota. Suomessa hotelleilla voi olla myös Joutsenmerkki, joka kertoo ympäristövaikutusten pienentämisestä.

Matkailu on sesonkiluontoista ja ilmastoherkkää. Monet Euroopan kaupungit ovat ryhtyneet rajoittamaan matkailijoiden määrää muidenkin ympäristövaikutusten vuoksi. Kestävämpään lomailuun on monia vaihtoehtoja: valitse vähemmän kuormittava staycation-lomakohde läheltä, liiku mahdollisuuksien mukaan maitse ja huolehdi, ettet kuormita lomakohdetta ylimääräisellä muoviroskalla.

Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: