Kesäkuukaudet tuovat mukanaan helteet ja kuumenevan sisäilman. Se aiheuttaa monille tukalaa oloa, väsymystä sekä nukkumisvaikeuksia. Etenkin helteelle alttiit ihmisryhmät, kuten vanhukset ja pienet lapset sekä tietyt lemmikit saattavat kärsiä vakavasti pitkään jatkuvasta korkeasta sisälämpötilasta. Monesti ratkaisuksi helleongelmaan hankitaan energiaa kuluttavia ja kalliitakin koneellisia jäähdytysratkaisuja, kuten tuulettimia ja ilmastointilaitteita. Ennen laitteiden käyttöönottoa kannattaa kuitenkin kokeilla, viilenisikö asunto riittävästi ekologisemmin kotikonstein.

Sälekaihtimilla tai pimennysverhoilla estät tehokkaasti lämpöä tunkeutumasta sisälle. Ainakin valoisan puolen ikkunat ja ovet kannattaa lisäksi pitää kiinni päivisin, sillä lämpimimpään aikaan tuulettaminen saattaa ainoastaan nostaa huoneiston lämpötilaa entisestään. Yöllä tai aamulla, kun on viileämpää, voit antaa ilman vaihtua asunnossa. Etenkin tehokas ristiveto auttaa asunnon viilentämisessä. Tukalaa oloa helpottaa myös veden juominen, mikä on helteellä terveydenkin kannalta tärkeää.

Asunnossa kuumuutta lisäävät myös kaikki käytössä olevat sähkölaitteet, jotka päällä ollessaan tuottavat lämpöä. Esimerkiksi ruuanlaitossa uunin ja lieden käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota. Sammuta myös valot huoneista, joissa et oleskele ja jos asunnossasi on sauna, voit lämpimän vuodenajan ajaksi vähentää sen käyttöä. Sähkölaitteiden lämmöntuotto kannattaa myös huomioida koneellisten jäähdytysratkaisujen hankintaa pohtiessa.

Jos kuitenkin päädyt turvautumaan koneelliseen viilennysratkaisuun, tutustu liikkeessä laitteiden energiamerkintöihin. Voit vähentää koneellisen viilennyksen energiankulutusta keskittymällä viilentämään koko asunnon sijaan vain yhden huoneen, jossa oleskelet vuorokauden lämpimimmän ajan. Keskittämällä viilennyksen pienelle alueelle, onnistut laskemaan lämpötilaa tehokkaammin.

Vinkin laati harjoittelija Jutta Porkka Valoniasta

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: