Onko teidän lastenne koululla tai päiväkodilla Vihreän lipun sertifikaatti? Suomessa jo 73 000 lasta ja nuorta saa laadukasta kestävän kehityksen koulutusta Vihreä lippu -ohjelman kautta. Kyseessä on työkalu kasvatus- ja opetusaloille ja se kuuluu maailman laajimpaan kestävän kehityksen Eco-Schools-verkostoon. Tänä vuonna Vihreä lippu täyttää 20 vuotta ja vuosien mittaan ohjelma on havaittu erinomaiseksi kestävän kehityksen työkaluksi.

Ohjelmassa keskeistä on lasten ja nuorten osallisuus aktiivisina toimijoina, ympäristökuormituksen vähentäminen sekä ympäristöasioiden pitkäjänteinen kehittäminen. Toimintaa suunnittelemaan perustetaan kuhunkin oppilaitokseen lapsista ja aikuisista koostuva ympäristöraati, joka ohjaa toimintaa yhdessä. Osallistujat pääsevät aidosti vaikuttamaan koulun ympäristötyöhön – kasvattajat ovat olleet erityisen hyvillään osallisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistumisesta.

Eri teemoista koottujen oppimateriaalien avulla omalle koululle tai päiväkodille räätälöidään sopivia projekteja. Vihreä lippu -projektit ovat aina tekijöidensä näköisiä – päiväkodissa voidaan esimerkiksi vesiteeman yhteydessä tutustua veden eri olomuotoihin: rakentaa merikollaaseja, tunnistaa kalalajeja ja talvella rakentaa jäälyhtyjä. Energiateemaa kouluissa on toteutettu mm. raatilaisten pitämillä tietokilpailuilla.

Vihreän lipun avulla koulut ja päiväkodit voivat osaltaan toteuttaa kunnan ilmasto- ja ympäristöohjelmaa.  Moni kunta osallistuu Vihreän lipun vuosimaksuun, koska hyödyt ovat kiistattomat: myönteisen julkisuuden lisäksi ympäristökuormitus ja sitä kautta kustannukset vähenevät selvästi. Oppilaitos voi säästää veden kulutuksessa peräti 40 prosenttia ja energiankulutuksessakin runsaat 10 prosenttia. Myös kotiväki pääsee osalliseksi Vihreän lipun tavoitteista, kun uudet toimintatavat välittyvät koteihin. Ehdota ohjelmaan liittymistä päiväkodin johtajalle tai rehtorille. Parhaimmillaan Vihreä lippu tarjoaa osallistujilleen laajaa yhteistyötä, uudenlaista oppimista sekä mahdollisuuden vaikuttaa kotikunnan ympäristötavoitteiden toteuttamiseen.

Jaana Itälä-Laine

erikoissuunnittelija
jaana.itala-laine@valonia.fi
0505546145

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: