Suomessa tykätään satsata jouluun, mikä näkyy myös selkeänä piikkinä kulutuksessa. Nordean kyselytutkimuksen mukaan jouluhankintoihin käytetään vuonna 2021 keskimäärin 565 euroa aikuista kohden. Joulukuu on vähittäiskaupalle tärkein myyntikuukausi: myynti kasvaa noin 25 prosentilla verrattuna vuoden kuukausikeskiarvoon. Noin 40 % kyselyyn vastanneista, varsinkin nuoret, kertovat huomioivansa ilmastonmuutoksen jouluostoksissaan ja 48 % on antanut tai voisi antaa käytettyjä tuotteita joululahjaksi.

Suosi joulupöydässä ekologisia järvikaloja ja testaa kinkun sijaan kasviproteiineja. Joulupuuro on herkullinen myös kaurajuomaan tai kookosmaitoon keitettynä. Kierrätä paistinrasvat ja tutustu jouluisiin hävikkiresepteihin: loihdi puuron lopusta jälkkärit ja laita keitinperunoiden jämät pitsaan. Myös uudenvuoden tarjoiluissa voi hyödyntää ylijäämäruokia.

Huomioi ympäristöystävällisyys myös joulukukkia valitessa. Suomessa viljelty kukka on eettisin ja ilmastoystävällisin valinta. Pienissä kukkakaupoissa alkuperämaa tiedetään yleensä markettien kukkia paremmin. Useat joulukukat ovat monivuotisia, joten hyvällä hoidolla niiden kukinnasta voi nauttia vuosia.

Kuusikaupoilla ympäristöystävällisimpiä vaihtoehtoja ovat latvakuuset, jotka metsähakkuiden jäljiltä muuten jäisivät metsään. Myös metsän harvennuksessa kaadettu luonnonkuusi on ekologinen vaihtoehto. Lannoituksen ja torjunta-aineiden takia jalokuusien kasvihuonepäästöt ovat suuremmat kuin luonnonkuusen. Hyvä vaihtoehto on ostaa tai vuokrata ruukkukuusi, joka istutetaan takaisin ulos joulun jälkeen. Mikäli ruukkukuusi selviää hengissä ja jatkaa kasvuaan, se jatkaa hiilensidontaa ja on todella ilmastoystävällinen vaihtoehto. Muovikuusesta tulee luonnonkuusta ekologisempi, kun se on ollut käytössä yli 20 vuotta – tämä voi olla hyvä vaihtoehto, jos pitää muovikuusesta hyvää huolta ja käyttää sitä vuodesta toiseen. Joulun jälkeen luonnon kuusi kannattaa polttaa lämmöksi tai kompostoida. Hyvä vaihtoehto on myös viedä joulukuusi esimerkiksi hevosten tai vuohien herkuksi!

Kyselytutkimusten mukaan lahjat ja kulutus eivät tuo joulumieltä. Joulumielen ytimessä on yhdessäolo, jouluruoka sekä joulurauha ja tunnelma. Näiden asioiden ääreen kannattaakin pysähtyä, kun miettii, miten joulua voisi viettää kestävämmin.

Miriam Sewón

projektiasiantuntija
miriam.sewon@valonia.fi
040 1258 418