Vaateteollisuuden ekologinen jalanjälki on mittava niin hiilidioksidipäästöjen, vedenkulutuksen kuin kemikaalien osalta. Vaatteen lopulliseen ympäristöjalanjälkeen voi itse vaikuttaa huomattavasti pidentämällä vaatteen käyttöikää. Kestävän ostoskäyttäytymisen lisäksi on tärkeää tietää, miten vaatteita huolletaan niin, että ne kestävät hyvänä mahdollisimman pitkään. Vaatteen materiaaleihin, laadukkaaseen ompeluun ja pesuohjeeseen kannattaa tutustua jo ostopäätöstä tehdessä. Oikein huollettuna lempivaate säilyy vuosikymmeniä – väärä pesu voi puolestaan pilata vaatteen kerralla.

Tehokkaimmat keinot ovat pesukertojen karsiminen ja ekopesuaineeseen vaihtaminen. Mikään vaate ei parane pesussa, ja pestä tulisi vain tarpeen mukaan. Siinä missä sukat, alusvaatteet, lakanat ja pyyhkeet tulee hygieniasyistä pestä säännöllisesti, voi kauluspaitoja, housuja ja neuleita usein käyttää lukuisia kertoja pesujen välissä. Suosi yksittäisiin tahroihin paikallista tahranpoistoa, hajunpoistoon ja raikastamiseen tuulettamista, pakastamista tai höyrystämistä.

Turhia kemikaaleja on hyvä välttää niin ympäristön kuin materiaalin kestävyyden takia. Esimerkiksi villa hylkii luonnostaan likaa ja monet tuoreet tahrat voi imeyttää villavaatteesta kostutetulla käsipaperilla. Tuuleta vaatteita usein ja säilytä niitä mahdollisimman väljästi, mielellään ripustettuna.

Talviaikaan erityisesti neuleet ja villavaatteet ovat ahkerassa käytössä. Oikein huoltamalla neuleet pysyvät edustuskelpoisina pitkään: harjaaminen puhdistaa, silottaa ja pehmentää neuleen tai villakangastakin pintaa, nukkakammalla tai -kivellä saa nypyt pois, höyrytyksellä raikkaan ja sileän vaatteen.

Hyödynnä ammattilaspalveluita vaikeampien tai arvokkaampien materiaalien huolto- tai korjaustoimiin, mikäli olet epävarma omista taidoistasi ja välineistäsi – ompelijan, suutarin tai pesulan palvelut maksavat itsensä takaisin, jos saat vaatteesi takaisin uudenveroisena.

Lisätietoa sekä vinkkejä tekstiilien huoltoon ja kestävään vaatekaappiin löytyy mm. Marttojen sivuilta, alan asiantuntijoiden Outi Pyyn ja Anniina Nurmen Vihreät vaatteet blogeista sekä Arkivé Atelierin tietopankista.

Anna von Zweygbergk

ilmastoasiantuntija
anna.zweygbergk@valonia.fi
040 182 1117