Miten madot voivat toimia kiertotalouden ja matematiikan opettajina? Mikä on ötököiden merkitys ruoantuotannolle ja miten voimme auttaa noita pieniä ystäviä tärkeässä työssään? Matojen todettiin olevan mahtavia opettajia, kun päiväkotilapset pääsivät tutustumaan ruoan kiertoon Multaa ja mukuloita -hankkeen parissa. Opit koottiin nyt hauskaksi oppimateriaaliksi, joka sisältää paljon tehtäviä ja retki-ideoita. Vaikka malli suunniteltiin päiväkodeille, löytyy siitä paljon hauskaa tekemistä myös perheille ja harrastusporukoille. Tehtävien myötä voi tutustua eri hyönteislajeihin – hyönteiset kun ovat ruoantuotannon ja koko maapallon elinvoimaisuuden kannalta elintärkeitä. Suhde ympäröivään hyönteismaailmaan avautuu aivan uudella tavalla sekä lapsille että aikuisille.

Multaa ja Mukuloita -mallin kantavana voimana ovat kompostilierot, joilla on muiden hyönteisten ohella merkittävä rooli maailman ruoantuotannossa. Hankkeen käynnistyessä kompostilierot jakoivat aikuisten ja lastenkin mielipiteitä puolesta ja vastaan. Alun epäröinnin jälkeen madot ovat olleet lasten suosituin kohde. Niistä onkin ollut valtava hyöty paitsi maaperän parannuksessa, myös pedagogisessa mielessä. Lierot ovat toimineet apuna kielellisen ilmaisun tukena ja tunnekasvatuksessa. Ne ovat vahvistaneet yhteisiä kokemuksia ja toimineet hyvänä oppimisen apuna myös aikuisille. Lierojen voimaa osoittaa hyvin se, että hankkeen päättymisen jälkeen lieroista ei haluttu päiväkodeissa enää luopua.

Multaa ja Mukuloita -materiaalin avulla voi tutustua ruoan elinkaaren kaikkiin vaiheisiin aina siemenen istuttamisesta sadonkorjuuseen ja ruokahävikkiin. Kiinankaalin vesitestin avulla koko perhe voi seurata kasvin vedenottokykyä lehtien värjäytyessä jännittävän värisiksi. Ryhtykää mehiläisten puuhiin ja pölyttäkää kukkia pensselillä – samalla konkretisoituu pölyttäjien tärkeä, ihmiselle melkoisen työläs tehtävä.

Tehtäväkorttien ohjeilla voi rakentaa hyönteishotellin, perustaa oman matokompostorin tai leikkiä lähimetsässä Liero Lipposen pihapelileikkejä. Heräävä luonto tarjoaa myös erinomaisen mahdollisuuden tutustua villiyrtteihin ja kokeilla yrttisuolapussin tai voikukkamehun tekemistä. Kaikki tehtävät löydät osoitteesta valonia.fi/multaajamukuloita.

Jaana Itälä-Laine

Jaana jäi eläkkeelle Valonian erikoissuunnittelijan työstä syksyllä 2022.

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: