Syysaamut ja -illat alkavat olla jo yllättävän pimeitä. Varmista nyt näkyvyytesi ja turvallisuutesi liikenteessä, miten ikinä siellä liikutkaan. Heijastimet ovat ensiarvoisen tärkeitä niin kävelijälle kuin pyöräilijälle, jolle sivuheijastimet ovat uuden tieliikennelain mukaan pakollisia varusteita soittokellon sekä tietenkin valojen ohella. Muistathan viimeistään nyt hankkia myös punaisen takavalon pyörääsi!

Vähäisillä heijastimilla varustettu kulkija on autoilijalle yllättävän näkymätön tihkusateisessa ja pimeässä syyskelissä. Heijastin auttaa autoilijaa havaitsemaan kulkijan jopa satoja metrejä kauempaa. Pukeutumisessa ja varusteissa kannattaa sekä pyöräilijän että kävelijän suosia heijastavia materiaaleja. Tarjolla on runsaasti muun muassa takkeja, reppuja, kenkiä ja kengännauhoja, jotka on valmistettu kokonaan tai osin heijastavasta materiaalista. Kevyet heijastinliivit tai -valjaat ovat myös käteviä, koska ne voi taitella kassiin siksi aikaa, kun ei ole liikenteessä. Omanlaisia heijastimia varusteisiin voit leikellä heijastinteipistä. Varmista, että heijastimessasi on henkilösuojaimen vaatimuksesta kertova CE-merkintä ja varusta heijastimilla myös ulkoilutettavat lemmikit.

Vaikka lunta ei talvella tulisi juurikaan, on meidänkin leveysasteilla etenkin aamuisin ja iltahämärissä tien pinnalla usein petollista mustaa jäätä. Kun vaihdat pyörään jäiseen tienpintaan pureutuvat nastarenkaat, on meno heti vakaampaa. Kävelijöille on tarjolla sekä nasta- että kitkapohjakenkiä. Kaupunkiin yleiskengiksi sopivat usein kitkat, kun taas jäälle, maastoon ja juoksuun ovat usein nastat tarpeen. Satunnaiseen pidon tarpeeseen löytyy myös entistä laajempi valikoima irrotettavia liukuesteitä.

Syksyisin pyöräliikkeissä on usein vähemmän jonoa kuin kiireisimpinä viikkoina keväällä, joten kannattaa myös harkita kokonaisvaltaisempaa pyörähuoltoa, jotta ajo on turvallista. Työnantajille oivana vinkkinä: pyörähuollon tarjoaminen työntekijöille on erittäin pidetty ja työhyvinvointia lisäävä seikka.

Paula Väisänen

kestävän liikkumisen asiantuntija
paula.vaisanen@valonia.fi
044 907 5986

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: