Energiansäästöviikolla kehotetaan tänä vuonna tunnistamaan omat huippuhetket. Tällä herätellään kotitalouksia tarkistamaan sähköyhtiön palvelusta omat energiankulutuspiikit ja ottamaan omaa sähkönkulutusta haltuun.

Kylmän talvikauden lähestyessä on hyvä aika tarkistaa säädöt kodin laitteista ja vilkaista omia sähkönkulutuskäyriä. Etäluettavien mittareiden ansiosta sähkönkulutuksesta on saatavilla tarkkaa tietoa helposti ja ilmaiseksi jopa tuntitasolla – kaiken tarvittavan tiedon löydät sähkölaskusta, jonka kanssa voit kirjautua sähköyhtiön nettipalveluun. Katso graafista, mihin vuorokauden aikaan kulutat sähköä eniten ja miten kulutus käy yksiin sähkön hinnan kanssa. Voit tasoittaa piikkejä pyöräyttämällä esimerkiksi pyykit yöaikaan. Mikäli sähkön kokonaiskulutus painottuu esimerkiksi varaavan sähkölämmityksen takia klo 22–07 välille, kannattaa vaihtaa sähkösopimus yösähköperusteiseksi.

Sähkönkulutusgraafin ansiosta voit myös konkreettisesti nähdä energiansäästön vaikutukset. Pidä perheen kanssa teemaviikko, jonka aikana suihkuhetket pidetään nopeina, pyykkiä pestään vain täysiä koneellisia (tuulettaminen ja tahranpoisto riittävät usein!), huonelämpötilaa lasketaan esimerkiksi makuuhuoneesta asteen verran ja jatkojohdoista napsautetaan valmiustilassa olevien laitteiden virrat pois. Jos epäilet, että jokin tietty kodinkone lisää watteja energialaskuun, voit lainata kirjastosta maksutta pistorasian ja laitteen töpselin väliin laitettavan sähkönkulutusmittarin. Lukema kertoo, onko aika vaihtaa sähkösyöppö laite uudempaan malliin.

Kodin hiilijalanjälkeä voi merkittävästi laskea vaihtamalla sähkösopimus fossiilisista polttoaineista uusiutuvaan energiaan. Energiaviraston sahkonhinta.fi-sivustolta näet suoraan, mikä osuus sähkön alkuperästä on uusiutuvaa, fossiilista tai ydinenergiaa ja paljonko lasku on sinun vuosikulutuksellasi.

Maiju Oikarinen

viestintävastaava
maiju.oikarinen@valonia.fi
0405299411

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: