Ihmisen toiminnan myötä uusille alueille kulkeutuneet haitalliset vieraslajit vievät elintilaa alueen alkuperäiseltä lajistolta. YK:n yleissopimuksessa vahvistetaan haitallisten vieraslajien olevan yksi maailman luonnon monimuotoisuuden suurimmista uhkista. ´Ne kaventavat luonnon muutenkin hupenevaa monimuotoisuutta todella aggressiivisesti aiheuttaen samalla terveysriskejä myös eläimille ja ihmisille. Vieraslajit ovat näin kasvukauden kynnyksellä suosittu puheenaihe, sillä monen lajin tehokkain torjunta-aika on keväällä. Kokoontumisrajoitusten aikana niiden torjuntaan kannustetaankin osallistumaan paikallisilla soolotalkoilla.

Moni osaa jo bongata haitallisen lupiinin, jättipalsamin, kurtturuusun ja jättiputken. Voimakkaasti leviävän espanjansiruetanan erottaa kotoisasta ukkoetanasta etenkin hengitysaukon sijainnin perusteella: jos löydät etanan, jonka hengitysaukko on selkeästi kilven etuosassa, on kyseessä luultavimmin kutsumaton vieras, joka tulee hävittää asianmukaisesti. Tarkat ohjeet haitallisten vieraslajien torjuntaan ja tunnistamiseen löydät vieraslajit.fi -infosivustolta. Tällä hetkellä tietoa kaivataan etenkin japaninhumalan ja haisujumaltenpuun esiintymistä. Eläinlajien osalta halutaan tietoa täpläravusta, aurinkoahvenesta ja piisamista.

Valtakunnallisia vieraslajitalkoita vietetään 17.5.–22.8.2021. Osallistu #soolotalkoot -kampanjaan pihapiirissäsi, palstallasi tai kotikuntasi osoittamissa kohteissa yksin tai porukalla. Osallistuaksesi tarvitset iNaturalist-sovelluksen, jonka kautta voit liittyä Suomen vieraslajit -projektiin. Sovelluksella voit ilmoittaa havaintosi ja torjuntatekosi – aktiivisin talkoolainen palkitaan ja kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan tuotepalkintoja. Yhteisöjä palkitaan lisäksi kunniakirjoin. Voit haastaa muut mukaan somessa tunnuksella #soolotalkoot.

Muista, että torjuntatoimiin tarvitaan maanomistajan lupa! Soolotalkoissa mukana olevissa kunnissa on osoitettu erikseen ne alueet, joilla esiintymien hävittäminen ja leviämisen rajoittaminen on sallittua. Moottori- ja rautateiden alueella liikkuminen on turvallisuussyistä kokonaan kielletty.

Katso kampanjan tarkemmat ohjeet ja kuntasi torjuntapaikat tästä linkistä!

 

Lue lisää

Vieraslajit.fi

Maa- ja metsätalousministeriön koostesivu vieraslajien ja niiden riskien hallinnasta Suomessa

Maiju Oikarinen

viestintävastaava
maiju.oikarinen@valonia.fi
0405299411

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: