Autoilu on monelle meistä kinkkinen asia – arjen sujuvuuden kannalta autoilu voi olla välttämätöntä etenkin, jos koti tai työpaikka sijaitsee kaupunkiseudun ulkopuolella. Samaan aikaan kuitenkin liikenteestä aiheutuvien ilmastopäästöjen vähentäminen on keskeistä matkalla kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Vaikka muutos vaatii poliittisen tason toimia yksilön ratkaisujen lisäksi, voi esimerkiksi teknologiaa hyödyntämällä vaikuttaa välttämättömien ajomatkojen päästöihin – ja samalla myös kustannuksiin.

Matkan valmistelu on tärkeää, sillä ennakointi tuo joustoa aikatauluihin. Matka-aikaa lisäämällä voi mahdollistaa vähäpäästöisemmän ja taloudellisemman ajotavan. Navigaattorin avulla reitin suunnittelu on helppoa ja ilmainen navigaattori löytyy nykyään useimpien taskusta älypuhelinsovelluksena.

Huomioi reittiä suunnitellessasi, että nopein reitti ei aina ole taloudellisin reitti: auton ilmanvastus kasvaa voimakkaasti, kun ajonopeutta nostetaan 80 kilometristä 100 tai 120 kilometriin tunnissa, mikä nostaa tuntuvasti polttoaineen kulutusta. Reitin valinnassa voi välttää moottoritieosuuksia, jos aikataulu sen mahdollistaa – hieman hitaampi tuntivauhti tekee ajosta taloudellisempaa.

Polttoaineen kulutuksen minimoimisessa apuna voi käyttää ajotietokonetta. Ajotietokone mittaa moottorin hetkittäistä kulutusta ja pidemmän matkan keskikulutusta. Hetkellisen kulutuksen seuraamisella voit todentaa oman ajotapasi ja kaasupolkimen käytön vaikutusta polttoaineen kulutukseen. Keskikulutus on olennaisin mittari, mutta siihen voi vaikuttaa alentamalla hetkellisiä kulutuslukemia.

Kulutusta voivat nostaa myös liian alhaiset rengaspaineet sekä ylimääräinen kuorma autossa – autoa ei siis kannata pitää varastona.

Jussi Aaltonen

vesistöasiantuntija
jussi.aaltonen@valonia.fi
040 186 1765

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: