Suomalainen tuottaa keskimäärin 500 kiloa jätettä vuodessa. Jopa 80 prosenttia jätteistä olisi kierrätettävissä, mutta sekajätteeseen päätyy runsaasti esimerkiksi kierrätyskelpoista muovia ja biojätettä. Tämä voi johtua kierrätyspisteiden sijainnista kaukana kotoa, mutta tutkimusten mukaan myös kotitalouksien lajittelussa on kehittämisen varaa.

Kodin kierrätyspisteen huolellisella suunnittelulla helpotat jätteiden lajittelua. Onnistunut kierrätyspiste on mukava käyttää, hygieeninen, kodin ilmeeseen sopiva tai piilossa katseilta. Remontin yhteydessä on helppoa suunnitella myös jätteenlajittelu, mutta mieluisan kierrätyspisteen rakentaminen valmiiseenkin keittiöön on aivan mahdollista.

Jätteen määrään kannattaa vaikuttaa jo ostoksilla valitsemalla tuotteita, joiden pakkaukset on helppo kierrättää. Mikäli roskakaapissa on kovin lämmintä, kuten tiskialtaan alla putkistojen lomassa, se voi käynnistää biojäteastian pohjalla mehukkaan käymisprosessin. Löytyisikö jätteille paikka toisesta kaapista? Mieti myös, montako erilaista jätelaatikkoa tarvitset. Muista varata tilaa myös pakkausten huuhtelulle ja kuivatukselle materiaalin jatkojalostuskelpoisuuden takaamiseksi.

Ergonomiakin kannattaa pitää mielessä. Jätepisteelle voi esimerkiksi kiinnittää seinähyllyjä selkäystävälliselle korkeudelle. Kaikkia jätteitä ei tarvitse sovittaa keittiöön – esimerkiksi kuivaa kartonkia tai paperia voi säilyttää ulko-oven lähellä. Jätepisteen voi loihtia vaikkapa kannellisesta säilytyspenkistä tai vanhasta kenkälipastosta. Pinterest ja sisustusblogit pursuavat värikkäitä ideoita! Muista myös jakaa omat kierrätyskeksintösi muille sosiaalisessa mediassa.

Kierrätystä opetetaan lapsille jo päiväkodista alkaen, joten valjasta lähipiirisi nuoret kiertotalouden asiantuntijat oppaiksi jätejakeiden tunnistamisessa. Jos lähin kierrätyspaikkasi on hukassa, voit tarkistaa sen kätevästä Kierrätysinfo-karttapalvelusta sekä lajitteluohjeet osoitteesta www.kierratys.info.

Niina Ruuska

Niina työskenteli Valoniassa luontoasiantuntijana syyskuuhun 2019 saakka.

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: