Tieliikenteen osuus Varsinais-Suomen ilmastopäästöistä on kaikkein suurin (24 %). Lähes puolet henkilöautolla kuljetuista matkoista on alle viiden kilometrin mittaisia. Vaikka liikenteen päästöistä suuri osa aiheutuukin tavaraliikenteestä, on yksityisautoilun vähentäminen monelle sekä tarpeellinen, että toteuttamiskelpoinen arjen ilmastoteko. Pyöräily kohottaa kuntoa, vähentää ruuhkia ja sillä on myös positiivia kansanterveydellisiä vaikutuksia: ilmastohaittojen lisäksi liikenteen päästöt aiheuttavat muun muassa hengitystie- ja astmaoireita.

Usein autoilua lyhyemmilläkin matkoilla perustellaan tarpeella kyyditä lapsia ja tavaroita. Henkilöautoa pidetään helposti myös nopeimpana kulkuvälineenä. Lyhyillä, alle seitsemän kilometrin matkoilla polkupyörä on kuitenkin usein autoa nopeampi ja sujuvampi kulkuväline, joten sitä kannattaakin suosia erityisesti näillä matkoilla.

Lasten ja tavaroiden kuljettamiseen sähköavusteinen tavarapyörä on oiva keksintö – kyytiin saa pyörämallista riippuen useammankin lapsen tai vaikka viikon ruokaostokset. Sähköavusteisuus tuo huomattavaa helpotusta ylämäkien polkemiseen ja raskaiden kantamusten kuljettamiseen, mutta polkeminen sähköavusteisestikin on kuntoa kohottavaa liikuntaa. Matkustusmukavuuden kasvaessa voi kasvaa myös pyöräilyn ilo sekä motivaatio pidempien matkojen kulkemiseen ja matkamäärien kasvattamiseen.

Sähköavusteisten taakkapyörien valikoima Suomessa kasvaa koko ajan. Vaikka sähköpyörä onkin peruspyörää hintavampi investointi, autoiluun verrattuna säästöä tulee käyttökustannuksissa muun muassa ajoneuvoverossa, polttoainekuluissa, vakuutuksissa, pysäköintimaksuissa ja huoltokustannuksissa. Ennen ostopäätöstä kannattaa koeajaa erilaisia pyöriä, jotta löydät juuri omiin tarpeisiisi tarkoituksenmukaisen menopelin.

Valonia järjesti toukokuun lopulla kampanjan, jonka aikana neljä varsinaissuomalaista kokeili erilaisia sähköavusteisia taakkapyöriä ja dokumentoi kokemuksiaan. Lisää tietoa taakkapyöräilystä ja kokeilijoiden kokemuksia pyöristä omassa arjessaan löydät sivulta valonia.fi/bongaaboksi.

Marja Tommola

kestävän liikkumisen asiantuntija
marja.tommola@valonia.fi
040 8328 515

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: