Suomi on osa pohjoismaista sähköverkkojärjestelmää ja pohjoismaiden alueella ollut kylmä sää, päästöoikeuksien korkea hinta ja huonot vesivarannot nostivat sähkönkulutusta koko pohjoismaisen sähköverkon alueella marras-joulukuun vaihteessa. Sähkönkulutuksen kasvun myötä myös hinnat nousivat. Kalliit päästöoikeudet nostavat fossiilisilla polttoaineilla tuotetun sähkön hintaa. Myös huonot vesivarannot tuovat oman lisänsä sähkön hintaan. Edullista ja puhdasta vesivoimaa ei kuivan kesän jälkeen ole tarjolla edellisvuosien tapaan.

Kiinnitä huomiota vanhoihin laitteisiin ja huoneiden lämpötiloihin. Asunnon käyttötapa, lämmityslaitteiden ikä ja käytössä olevat ohjausjärjestelmät vaikuttavat sähkönkulutukseen. 1980-luvulla tai sitä aiemmin asennetut patterit ja termostaatit kannattaa uusia. Vaihtamalla sähkölämmittimet ja termostaatit voi talon kokonaisenergiankulutus laskea jopa 10 prosenttia ja lämmitysenergian kulutus 20 prosenttia. Nykyaikaisissa lämmittimissä on tarkka ja nopeasti reagoiva termostaatti sekä pieni massa, joten lämmittimet säätyvät paremmin asumistarpeen mukaiseen lämpötilaan. Lisäsäästöjä saa lämpötilan pudotuksilla.

Vakituisessa asunnossa sisälämpötiloja voi pudottaa, kun talo on tyhjillään esimerkiksi lomien aikana tai päivisin. Saavutettava kokonaishyöty on suurin, jos lämpötilan pudotus voidaan tehdä ja ohjata huonekohtaisesti. Tyhjien huoneiden tai tilojen, joissa ei oleskella jatkuvasti, lämmitys kannattaa kytkeä pois päältä tai alentaa lämpötilaa pysyvästi.

Ohjaa laitteiden käyttöä tarpeiden ja halpojen hintojen mukaan. Tulevaisuudessa sähkön hintavaihtelut kasvavat. Keskitettyjen kodinohjausratkaisujen avulla kodin eri järjestelmät saadaan toimimaan tehokkaasti yhteen ja kulutusta voidaan siirtää halvemman sähkön tunneille. Kun käytössä on ohjelmoitavat termostaatit tai keskitetty ohjausjärjestelmä, on sisälämpötilojen systemaattinen pudotus helpommin toteutettavissa. Kotona/poissa -tilanneohjauksella sähkölämmitys, valaistus ja ilmanvaihto toimivat perheen tarpeiden ja aikataulujen mukaisesti halutulla tavalla. Ohjauksen avulla voi säätää myös vesivaraajan aikaohjausta.

Jos käytössä ei ole ohjausjärjestelmiä, tieto kodin kokonaiskulutuksesta ja kulutushistoriasta auttaa säätämään energiakäyttöä ja käyttäytymistä. Kulutustiedot löytyvät oman sähköyhtiön online -palvelusta.


Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi:


Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412

Miika Huhtala

energia-asiantuntija
miika.huhtala@valonia.fi
040 7290 020