Tutkimusten mukaan suomalaisten kotien jätteistä 51 % palautuu takaisin kiertoon. Kierrätystehokkuuteen vaikuttaa suuresti se, miten helpoksi lajittelu kodissa on järjestetty. Vanhat keittiön tilaratkaisut eivät enää toimi nykyaikaisen kierrätyksen kanssa, joten kotia remontoitaessa tai uutta rakennettaessa ne kannattaa suunnitella kotitalousjätteen tehokasta ja sujuvaa kierrätystä varten. Jossain tilanteissa pieni uudelleenjärjestelykin riittää.

Kodin kierrätyspisteet vievät suhteellisen paljon tilaa, joten suunnittele niiden koko ja sijainti jätemäärän mukaan. Esimerkiksi biojätteen osuus on kokonaismäärästä jopa kolmasosa, mutta pienikin astia riittää, jos tyhjennysväli on tiheä. Sekajäteastian kokoa voi reilusti pienentää, kun siitä erotellaan biojäte sekä nykyään myös muovit. Luontaisinta on, että ruoanlaitossa syntyvää jätettä, kuten biojätettä, säilötään keittiössä, mutta muulle jätteelle voi keksiä toisenkin paikan. Osa jätteistä pitää huuhdella ja kuivata ennen kierrätystä, joten huomioithan myös riittävän tilan tiskialtaan ympärillä sekä ylä- ja alapuolella. Sujuvuutta voi helpottaa, jos lajitteluastia ei olekaan suoraan altaan alapuolella, vaan sivulla.

Myös taloyhtiön tai omakotitalon piha-alue on suunniteltava niin, että jätteiden kierrätys on helposti
saavutettavissa luontaisten kulkureittien varrella. Jätekatosten siisteyteen, valaisuun ja ilmastointiin on hyvä kiinnittää huomiota. Biojätekompostori omalla pihalla tai jätekatoksessa vähentää huomattavasti sekajätteen määrää ja siten kustannuksia, mutta muista huomioida myös kompostoidun lopputuotteen hyödyllinen sijoittelu tontilla.

Jos vuokraat kotiasi tai mökkiäsi loma-asunnoksi, tee kierrätyksestä helppoa myös vierailijoille selkeillä ohjeilla. Jos talon yhteydessä ei ole kierrätyspistettä, kannattaa tehdä loma-asujille oma, pieni kierrätyspiste vaikka ulkorakennukseen tai katoksen alle esimerkiksi lasille, metallille, paperille ja kartongille – sekä biojätteelle komposti. Moni valveutunut lomailija ilahtuu tällaisesta mahdollisuudesta ja toisaalta joku voi innostua viemään helpot konstit kotiinkin.

Kodin jätteiden kierrätys on tehtävä paikallisen jätehuoltoyhtiön ohjeiden mukaan. Jätehuoltoyhtiöt tarjoavat kierrätysneuvontaa ja netistä löytyvät jätejaekohtaisesti ohjeet niiden kierrätykselle.

Katariina Yli-Heikkilä

ympäristöasiantuntija
katariina.yli-heikkila@valonia.fi
040 552 2369

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: