Syysilmojen viiletessä asunnon lämmitys on jälleen ajankohtainen asia. Patterin termostaatteja
säätäessä on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, mitä kaikkia hyötyjä oikein säädetystä
huonelämpötilasta onkaan niin ilmastolle, kukkarolle kuin terveydelle.

Kylmän ilmaston takia rakennusten lämmitys vie Suomessa noin neljäsosan kaikesta käyttämästämme energiasta. Yksinkertaisin tapa säästää kodin lämmitykseen kuluvaa energiaa ja vähentää lämmityksen ilmastopäästöjä on laskea sisälämpötilaa. Välttämällä turhan korkeaa sisälämpötilaa säästät myös rahaa: yhden asteen lasku huonelämpötilassa voi vähentää lämmityksen kustannuksia noin 5 prosenttia.

Suurin osa ihmisistä on tutkitusti tyytyväisiä, kun oleskelutilojen lämpötila on vedottomassa tilassa noin 21 astetta. Sitä pidetään myös terveellisenä ja energiataloudellisena huonelämpötilana. Ihminen nukkuu luontaisesti sikeämmin viileässä, joten makuuhuoneen lämpötila voi hyvin olla tämän allekin. Huoneen
lämpötila mitataan keskeltä huonetta noin metrin korkeudelta lattiasta. Sopivalla huonelämpötilalla on monenlaisia terveyshyötyjä. Hengitysliiton mukaan oikea huonelämpötila voi muun muassa vähentää hengitystieoireilua ja parantaa vireystilaa.

Ihmisellä kestää jonkin aikaa tottua lämpötilan muutoksiin, joten totuttele uuteen sisälämpötilaan rauhassa. Nyt on siis hyvä syy ottaa villasukat ja suosikkineuleet kaapista. Sanotaan, että 0,5–1,0 asteen suuruiseen huoneen lämpötilan pudotukseen tottuu yleensä noin viikossa. Jos sisällä tuntuu vetoiselta, kannattaa syy tutkia ennen lämmityksen lisäämistä. Vetoisuus voi johtua puutteellisesta ikkunoiden ja ovien tiivistyksestä, väärin säädetystä ilmanvaihdosta tai rakenteellisesta viasta.

Salla Murmann

Salla työskenteli Valoniassa projektiasiantuntijana marraskuuhun 2021 saakka. Nykyään hän toimii Varsinais-Suomen liiton liikennejärjestelmätyön erikoissuunnittelijana.