Toukokuun alussa uutisoitiin tutkimustuloksista, jotka kertoivat osan aurinkorasvojen kemikaaleista imeytyvän verenkiertoon lyhyenkin käytön jälkeen. Iholta aurinkotuotteiden kemikaaleja päätyy myös vesistöihin joko suoraan uidessa tai jätevetenä peseytyessä. Vesistöihin kertyvät kemikaalit vaikuttavat yhtä lailla vesieliöiden terveyteen. Kiinnittämällä huomiota aurinkovoiteen koostumukseen voit vaikuttaa sekä omaan että ympäristösi hyvinvointiin.

Lähtökohtaisesti aurinkovoiteita suositellaan käytettäväksi muiden suojien tukena. Ilman minkäänlaista suojaa ei auringon paahteessa tulisi oleskella, sillä auringon UV-säteilylle altistumisen on todettu olevan yhteydessä ihon sairauksiin ja syöpään. Yksinkertaisin ja ympäristöystävällisin tapa suojautua auringolta on peittää iho kevyillä vaatteilla, mutta paljaat kohdat ihossa tarvitsevat suojakseen jonkin aurinkotuotteen.

Markkinoilla olevat aurinkosuojat tarjoavat joko kemiallista tai fysikaalista suojaa. Auringon UVA- ja UVB-säteitä lämmöksi muuttava kemiallinen suoja toimii hitaammin ja sen pitäisi antaa ensin vaikuttaa puolen tunnin ajan – siinä ajassa monen iho jo punertaa. Yleisesti käytössä olevat kemikaalit voivat myös lisätä elimistöön ylimääräistä estrogeenikuormaa. Etenkään vauvoille ja lapsille ei suositella kemiallisesti suojaavia tuotteita. Valitse siis ennemmin fysikaalista suojaa tarjoava tuotte, joka suojaa ihoa heijastamalla säteilyn suoraan iholta pois, eikä sisällä samaa riskiä muutoksiin elimistössäsi tai ympäristössä.

Monet luonnonkosmetiikkafirmat valmistavat ekologisia ja elimistölle ystävällisiä aurinkotuotteita. Tutustu laajaan valikoimaan ja käyttökokemuksiin esimerkiksi netissä ja valitse omiin tarpeisiisi sopiva aurinkosuoja. Kiinnitä huomiota ainesosiin sekä suojakertoimiin ja pyydä liikkeessä testeriä, jotta välttäisit hukkaostoksen. Uintireissulla vältä aurinkosuojan levittämistä juuri ennen veteen menoa estääksesi tuotteen turhan huuhtoutumisen.

Vinkin laati harjoittelija Jutta Porkka Valoniasta

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: