Nykyään meillä on mahdollisuus ostaa tuoreita vihanneksia ja hedelmiä ympäri vuoden, niin kotimaisia kuin ulkomailtakin tulevia. Lähiaikoina on puhuttu paljon esimerkiksi kasvihuonekurkkujen ekologisuudesta, mutta aina ei ole helppoa tietää, mitkä kasviksen oikeat ilmastovaikutukset ovatkaan. Satokauden kasvikset ovat oiva valinta jokapäiväiseen ruokailuun, mutta niitä saattaa olla vaikea tunnistaa – tiesitkö esimerkiksi, että lokakuun satokausisesonkiin kuuluvat mm. satsuma, mango ja ruusukaali?

Satokauden kasviksia suosimalla vähennät todennäköisesti ruokasi päästökuormaa. Luonnonmukaisina kasvuaikoina kasvaneet kasvikset ovat tarvinneet vähemmän “ulkopuolista” energiaa kasvuunsa, kuten valoa, jota esimerkiksi talvella kasvatetut kasvihuonetomaatit täällä Pohjolan hämärissä tarvitsevat.

Lähtökohtaisesti kotimaisten kasvisten kuljetusmatkat ja varastointiin menevä energia ja resurssit ovat pienempiä kuin muualta tulevien. On kuitenkin tilanteita, joissa ulkomaisen satokaudenmukaisen tuotteen päästöt ovat pienemmät kuin kotimaisen kasvihuonevihanneksen, sillä suurin osa tuotteen hiilijalanjäljestä tulee kasvatusprosessista. Vaikka tuotteiden kulkemaa matkaa kannattaakin miettiä, tässä asiassa satokauden vihannes menee kuitenkin monesti ohi. Ekologisten etujen lisäksi satokauden vihannekset ovat yleensä edullisia. Tuoreutensa ja luonnollisen kasvuprosessinsa ansiosta niiden maku ja ulkomuoto pysyvät hyvänä, myöskin ravinteet säilyvät.

Ilman ilmastosyitäkin on hyvä miettiä, haluaako ympäri vuoden syödä samoja kasviksia. Satokausivihannekset tuovat mukavaa vaihtelua lautaselle. Haasta itsesi: kokkaa esimerkiksi uudenlaista juureksesta tai valmista satokauden kasviksista säilykkeitä talvelle.

Osa kasviksista saattaa olla entuudestaan tuntemattomia, joten paras tapa tutustua uusiin aineksiin on valmistaa niistä itse ruokaa. Kokkailua satokauden tuotoksista kannattaa harrastaa myös esimerkiksi lasten kanssa; tällöin pääsee ihmettelemään, maistamaan ja miettimään, millaisena kasvis maistuisi kaikkein parhaimmalta. Se, että osaa itse laittaa ruokaa monenlaisista aineksista, on kullanarvoinen taito, joka kannattaa opettaa jo lapselle. Parasta on, kun lisäksi omaksuu vastuullisen ja ilmastotietoisen otteen kokkaamiseen!

Katso tämänhetkiset satokausivihannekset ja reseptivinkit: satokausi.fi.

Vinkin laati Valonian TET-harjoittelija Iida Katajainen