Suomalaisissa kotitalouksissa syntyy vuosittain arviointimenetelmästä riippuen 107–137 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä, eli noin 20–25 kiloa henkeä kohti. Vielä syötäväksi kelpaavan elintarvikkeen mukana heitetään aina roskiin niin ravintoa kuin rahaa – ja tuotantoon on käytetty raaka-aineita ja energiaa aivan turhaan. Hävikin ennaltaehkäisy on helppo tapa vähentää niin ympäristökuormaa kuin taloudellista haaskausta.

Jo parantamalla ruoka-ainesten säilytysolosuhteita pidennät niiden käyttöikää. Kiinnitä huomiota jääkaapin lämpötilaan, mutta myös siihen, missä kohtaa ja miten eri ruokia säilytät. Jääkaapin yläosa on lämpimämpi kuin alaosa, ja etuosa puolestaan lämpimämpi kuin takaseinän vierus.  Omena saa lisää makeutta viileässä, tomaatti puolestaan säilyy parhaimman makuisena huoneenlämmössä. Kuivat sipulit saattavat homehtua nopeammin jääkaapin kosteudessa kuin huoneilmassa. Monissa kaupoissa hedelmät ja vihannekset voi pakata paperipusseihin, joita voi käyttää myös bioroskiksena. Jos kuitenkin pakkaat ostokset hedelmäpussiin, sitä ei kannata sulkea liian tiiviisti, jotta sisältö pääsee hengittämään.

Kaikki vihannekset ja hedelmät eivät viihdy toistensa seurassa – kannattaa siis olla tarkkana siitä, mitä jääkaapissa tai hedelmäkulhossa säilyttää vierekkäin. Jotkut kasvikset erittävät etyleeniä, joka nopeuttaa niiden kypsymistä ja saattaa vaikuttaa muiden kasvisten makuun. Muun muassa tomaatti, banaani ja omena ovat etyleenipitoisia, kun taas esimerkiksi peruna ja kurkku eivät sitä siedä. Porkkana suorastaan kitkeröityy etyleenin vaikutuksesta. Etyleenin kypsyttämisominaisuutta voi toisaalta myös hyödyntää; kaupasta liian raakana ostetun avokadon voi laittaa samaan pussiin esimerkiksi omenan tai tomaatin kanssa, jolloin avokado kypsyy nopeammin.

Mainio keino vähentää leivän hävikkiä on säilyttää huoneenlämmössä vain pieni osa ja laittaa loput pakastimeen viipaleina, joita saa napattua kätevästi paahtimen kautta syötäväksi tarpeen mukaan. Jos leipää uhkaa kaikesta huolimatta mennä vanhaksi, tee siitä vaikkapa bruschettaa tai köyhiä ritareita. Parhaat päivänsä nähneitä aineksia on hyvä hyödyntää muutenkin: mustuneet banaanit voi surauttaa smoothieen tai upottaa puuroon tai leipätaikinaan, nahistuneet vihannekset ja juurekset taas paahtaa uunissa herkullisiksi vähällä vaivalla. Sijoita vanhaksi menevät tuotteet näkyvälle paikalle ja laadi seuraava ateria niiden ympärille. Monet tuotteet ovat aivan käyttökelpoisia vielä parasta ennen -päivämäärän jälkeenkin. Käytä mielikuvitustasi sekä netin loputonta reseptimaailmaa – ja luota omaan näkö-, maku- ja hajuaistiisi!

Matilda Gronow

Matilda toimi Valoniassa viestinnän projektityöntekijänä kesään 2023 saakka.