Amazonin metsäpalot ovat otsikoissa kaikkialla ja maailman keuhkoiksi kutsutut sademetsät katoavat kirjaimellisesti silmiemme edessä. Huoli Amazonin sademetsistä on suuri. Amazonin pelastamiseksi tarvitaan nyt kaikki keinot politiikasta kuluttajavalintoihin. Mitä suomalainen kuluttaja voi siis tehdä Amazonin hyväksi?

Metsiä raivataan ensisijaisesti laidunmaaksi lihantuotantoa varten. Karjan kasvattaminen on helppo tapa tienata elantoa, kun lihan kysyntä maailmassa kasvaa jatkuvasti. Kaivosteollisuus ja soijantuotanto rehuksi ovat myös syitä suureen metsäkatoon. Viime vuonna Suomeen tuotiin brasilialaista nautaa 4,5 miljoonan euron arvosta, ennen kaikkea ravintoloiden ja einesteollisuuden käyttöön. Vaikka brasilialaisen lihan osuus on Suomessa varsin pieni, on lihan alkuperä aina hyvä tarkistaa.

Paradoksaalista kyllä, soijan syöminen lihan sijaan on tehokas keino vähentää soijan tuotantoa: ihmisravinnoksi viljeltävän soijapellon pinta-ala on murto-osa eläinrehuviljelmien määrästä. Soijaa käytetään etenkin siipikarjan ja sian, mutta myös lohen rehussa. Vähennä sianlihan ja broilerin syöntiä tai varmista, että käyttämäsi tuotteet on kasvatettu sertifioidulla soijalla.

Sademetsiä voi myös viljellä kestävästi ja kuluttajina meillä on valta vaikuttaa siihen, miten metsiä kohdellaan. Esimerkiksi sertifioidut acai-marjat, parapähkinät, kaakao, avokado, sitrushedelmät, ananas ja maapähkinä soveltuvat peltometsäviljelyyn ja hyötyvät elävästä metsästä ympärillään. Näitä tuontituotteita suosimalla edesautat sademetsien kestävää hallintaa, luot kysyntää vastuullisesti tuotetuille tuotteille ja luot tulonlähteitä Amazonin alueen asukkaille.

Suomessa Amazonin metsien häviäminen näkyisi lisääntyneinä rankkasateina ja kuivuutena sekä entisestään lauhtuvilla talvina. Sademetsän monimuotoinen luonto on ainutlaatuinen kokonaisuus ja menetämme sen myötä myös lukuisia vielä tuntemattomia eliölajeja sekä ruoka- ja lääketeollisuuden tutkimusmahdollisuuksia. Maailman suurimman hiilinielun polttaminen kiihdyttää ilmastonmuutosta ja sen tuhoutumisen vaikutukset ovat maailmanlaajuisia. Levitä siis tietoutta, lahjoita luotettavalle ympäristötoimijalle, vaadi vastuullista tuotantoa ja vetoa päättäjiin.

Miriam Sewón

projektiasiantuntija
miriam.sewon@valonia.fi
040 1258 418

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: