Keväällä omakotiasujan työlistalle kuuluu kiinteistön tarkistuskierros sekä lämmitys- ja ilmanvaihtolaitteiden säätö. Kun lämmitysjärjestelmän ja ilmanvaihdon säätää tarpeenmukaiseksi, energiankulutus ja -kustannukset pienenevät.

Kun aurinko alkaa lämmittää ja ulkolämpötilat ovat riittävän korkeita, vesikiertoisen lämmönjaon voi katkaista. Ulkolämpötila on tarpeeksi korkealla, kun se alkaa nostaa myös sisälämpötilaa. Muista kuitenkin, että märkätiloissa lämmitystä tarvitaan koko vuoden ajan tilojen kuivumiseksi.

Vesikiertoinen lämmönjako katkaistaan lämmönjaon kesäsululla tai pysäyttämällä kiertovesipumppu, jolloin kaikki siihen liitetyt lämmityspiirit viilenevät. Käynnistä kiertovesipumppu kesällä muutaman kerran, jotta pumppu ei jumiudu. Joissakin taloissa on kosteiden tilojen lämmityspiireille erikseen oma kiertovesipumppu ja lämmitysveden säätömahdollisuus. Jos koko lämmitystä ei voi katkaista, voit säätää vesipatterit termostaatista minimiasentoon, jolloin patterit kylmenevät. Kierrä patteritermostaatteja kuukausittain kesäaikana laidasta toiseen – tämä vähentää termostaattien jumiutumisriskiä. Ei-vesikiertoisen sähkölämmityksen lattialämmitystermostaatteja ja sähköpattereita voi sulkea termostaatista tai säätää termostaatin minimiasentoon.

Myös ilmanvaihto kaipaa säätöä. Käännä mahdolliset ilmanvaihtoventtiilit seinissä ja ikkunoissa kesäasentoon suuremmalle, jotta ilma pääsee paremmin kiertämään. Puhdista ilmalämpöpumpun ja ilmanvaihtokoneen suodattimet ja vaihda ne siitepölykauden jälkeen ja tarvittaessa sen aikana. Jos sinulla on ilmanvaihdon lämmöntalteenotto, ota se pois käytöstä, ettei IV-kone tuo poistoilman lämpöä sisäilmaan. Jos IV-koneessa on ilmanvaihdon jälkilämmitys, sulje se.

Varmista tekemiesi säätöjen jälkeen ilmanvaihdon toimivuus. Vaihda huonokuntoiset venttiilit nykyaikaisiin, joissa on valmiina suodatus- ja säätömahdollisuus. Tarkista myös, että ilma pääsee kiertämään niihin tiloihin, joissa poistoilmaventtiilit tai hormit sijaitsevat. Ilmanvaihtolaite pidetään aina päällä, myös poissa ollessa. Minimiteho riittää, jos et ole kotona. Kesän päätyttyä ja lämmityskauden alkaessa suorita tekemäsi toimet päinvastoin.

Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: