Päätös hankkia lapsia on yksi merkittävimmistä yksilön tekemistä valinnoista myös ympäristökuormituksen näkökulmasta. Lapsi tarvitsee monenlaista tarviketta ja tavaraa. Lapsiperhe-elämän aiheuttama ympäristökuormitus pienenee merkittävästi tiedostavilla kulutusvalinnoilla.

Vauva-aikana merkittävin jätevuori syntyy kertakäyttövaipoista. Myös vaippojen valmistus ja kuljetus kuluttavat runsaasti luonnonvaroja suhteessa niiden lyhyeen käyttöikään. Vaihtamalla kestovaippoihin – vaikka vain osittain – valitset myös vauvalle hellävaraisemman ja todennäköisesti edullisemman vaihtoehdon. Hanki vaipat ja lasten vaatteet kirpputorilta ja myy tai lahjoita ne eteenpäin lapsen kasvettua. Samaa laadukasta vaatetta ehtii käyttää moni pieni ihminen sen elinkaaren aikana.

Lasten vaatteita sekä kestovaippoja on välttämätöntä pyykätä usein. Saippuamarjojen hedelmät eli pesupähkinät ovat ympäristötietoisen valinta pyykkivuorten selvittämiseen. Niiden pesuteho perustuu luontaisena pesuaineena toimivaan saponiiniin. Etikka on oiva huuhteluaine ja auringon valo poistaa tahroja tehokkaasti vaaleista vaatteista.

Yksittäispakatut sosepussit ovat pikkulapsiperheessä käteviä eväitä, mutta niistä aiheutuu paljon roskaa. Sosepusseja voi ostaa myös kestävinä, uudelleen täytettävinä versioina. Vaihda tuttipullot lasisiin, jolloin ne kestävät jopa sukupolvelta toiselle – muovisia voi tarvita useita yhdenkin vauvavuoden aikana. Lasipullon tuttiosan tilalle voi ostaa myös vaihtokorkin lapsen kasvaessa.

Auto koetaan monessa lapsiperheessä välttämättömyydeksi. Sähköavusteinen laatikkopyörä tai vedettävä pyöräkärry tarjoavat ruuhkavuosien logistiseen haasteeseen kestävän vaihtoehdon.

Kaikkein tärkein seuraus kestävistä valinnoista lapsiperhearjessa on kuitenkin huomattavasti kauaskantoisempi: kun opetat lapselle ilmastoystävällisiä arkivalintoja, kasvatat samalla ympäristötietoista sukupolvea ja rakennat näin osaltasi kestävää tulevaisuutta.

Anna Sampo

viestintävastaava
anna.sampo@valonia.fi
040 197 2257

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: