Ilmastokeskustelun myötä yhä useampi miettii oman talonsa lämmitystapaa ja öljystä luopumista. Suomessa on tällä hetkellä noin 190 000 öljylämmitteistä pientaloa ja määrä vähenee jatkuvasti. Yksi mahdollisuus on hankkia öljyn tilalle lämpöpumppu. Lämpöpumppuratkaisu sopii myös niihin 150 000 sähkölämmitteiseen pientaloon, joissa on vesikiertoinen lämmönjako.

Lämpöpumpun hankinta on iso investointi, eikä sitä kannata tehdä hetken mielijohteesta tai tilata ensimmäiseltä tarjoavalta yritykseltä. Hyvin toimiva lämpöpumppujärjestelmä edellyttää huolellista suunnittelua ja ammattitaitoista asennusta. Vastuuerimielisyyksien välttämiseksi lämpöpumppu kannattaa hankkia asennettuna.

Selvitä kuntasi rakennusvalvonnasta, onko maalämmön tai lämpöpumpun asentaminen mahdollista. Maalämpöputkiston asentaminen vaatii toimenpideluvan, johon vaikuttavat muun muassa mahdolliset maanalaiset rakenteet taajama-alueella, pohjavesialueet ja suojaetäisyydet rakennuksiin. Seuraavaksi selvitä rakennuksen sähkösyötöt ja sulakekoko. Maalämpöpumppu saattaa vaatia muutoksia sulakekokoon, joten pyydä maalämpötoimittajaa arvioimaan tarjouksessaan muutostarpeet kustannuksineen. Entä mihin maalämpöpumppu mahdutetaan? Maalämpöpumppu voidaan asentaa esimerkiksi kodinhoitohuoneeseen, mutta huoltotöiden kannalta erillinen tekninen tila on suositeltavampi. Varmista samalla, että käyttöveden varaajalle on tilaa.

Pyydä aina vähintään kolme tarjousta. Jos mietit maalämmön tai ilma-vesilämpöpumpun välillä, pyydä tarjoukset molemmista vaihtoehdoista. Saat samalla vertailtavaa tietoa tarvittavasta investoinnista ja takaisinmaksuajasta. Selvitä takuun sisältö ja tarkista, mikä on järjestelmän ja kompressorin käyttöikä, vaihtoväli ja vaihdon kustannukset.

Lämpöpumpun mitoituksessa on hyvä käyttää normivuoden kulutustasoa. Käyttöveden osuus energiatarpeesta voi vaikuttaa oleellisesti järjestelmän hyötysuhteeseen, koska käyttövesi tuotetaan selvästi huonommalla hyötysuhteella kuin lattialämmitykseen tarvittava lämpö. Lattialämmitystaloissa ja suuremmissa taloissa on yleensä parempi maalämmön vuosihyötysuhde kuin patterilämmitystaloissa.

Kun teet sopimuksen valitsemasi toimittajan kanssa, tee se aina kirjallisena ja pyydä mukaan myös laitetoimittajan ja asentajan yhteystiedot. Tarkista, että asentajalla on kylmäaine- ja sähköpätevyydet (EUCERT tai vastaava). Vaadi asentajalta käyttöönottopöytäkirja sekä opastus pumpun ja järjestelmän käyttöön. Opastuksessa käykää läpi lämpöpumpun energiankulutus, käyttö, säätäminen ja huolto-ohjeet. Huolehdi, että saat ohjeet kirjallisena. Mikäli haluat varmistaa järjestelmän toimimisen suunnitellun mukaisesti, sisällytä hankintaan säätöjen tarkistaminen seuraavalla lämmityskaudella.

Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: