Kemikaaleja on arjessamme kaikkialla – muun muassa kodin puhdistusaineissa, lääkkeissä, kosmetiikassa ja vaatteissa. EU:ssa on käytössä arviolta yli 100 000 kemiallista ainetta sekä suuri määrä kemikaaliseoksia. Kuluttajilla ei kuitenkaan ole riittävästi tietoa kemikaalien ympäristövaikutuksista. Helsingin seudun ympäristöpalvelujen syyskuussa teettämän kyselyn mukaan noin 20 % ihmisistä uskoo virheellisesti, että jätevedenpuhdistamo puhdistaa kemikaalit jätevedestä, vaikka todellisuudessa vesistöihin päätyy jäteveden mukana runsaasti haitallisia kemikaaleja.

EU:n REACH-asetuksen avulla pyritään suojelemaan ihmisten terveyttä ja ympäristöä kemikaalien aiheuttamilta riskeiltä. Ongelmallista on, että arviointia tehdään yksittäisille aineille ja seoksille, mutta usean aineen yhteisvaikutuksia ihmiseen ja ympäristöön on hyvin haastavaa tutkia tieteellisesti. Ympäristön kemikaalikuormaa on kuitenkin kiistatta tärkeää vähentää.

Pesuvesien kemikaalit päätyvät jätevesiin, joten imuroi huonepölyt moppaamisen sijaan ja kokeile puhdistukseen esimerkiksi etikkaa tai soodaa. Unohda antibakteeriset ja desinfioivat tuotteet kodinpuhdistuksessa. Älä käytä viemäriä roskakorina. Valitse luonnonmateriaaleista valmistettuja tekstiilejä sekä luonnonmukaisia kosmetiikka- ja hygieniatuotteita – näin vältät ympäristölle haitallisia mikromuoveja, triklosaania ja ftalaatteja. Maalit, lakat ja muut vastaavat aineet tulee aina viedä vaarallisen jätteen keräykseen, vanhat ja käyttämättömät lääkkeet taas apteekkiin.

Lisää tietoa ja hyviä vinkkejä kemikaaliviisauteen löytyy esimerkiksi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston sivuilta (tukes.fi/kemikaalit) ja Marttojen Kodin kemikaalioppaasta. Pytty.fi-sivustolla kemikaaliteemaa avataan erityisesti vesistönsuojelun näkökulmasta. Suosi EU:n alueella valmistettuja tuotteita, sillä näiden valvonta on tarkempaa ja haitallisten kemikaalien käyttö valmistuksessa on kielletty. Viralliset ympäristömerkit, kuten Joutsenmerkki ja Euroopan ympäristömerkki, kertovat kuluttajalle siitä, että kemikaalien määrään ja turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota.

Silja Ngobese

projektiasiantuntija
silja.ngobese@valonia.fi
040 184 7083