Sähkön hinta ja sähkösopimukset ovat olleet kesän jälkeen kuuma puheenaihe. Ne, joilla on vanha määräaikainen sopimus voimassa vielä ensi vuoteen, ovat onnekkaita. Ne kuluttajat, joilla sopimus on päättynyt tai päättymässä, ovat joutuneet pulmalliseen tilanteeseen. Sähkö haluttaisiin kilpailuttaa, mutta tällä hetkellä todellisia vaihtoehtoja ei juurikaan ole, sillä yhtiöt tarjoavat pääosin pörssisähkösopimuksia. Käytännössä sähkösopimuksia on olemassa kolme erilaista.

Määräaikainen sopimus tehdään ennalta sovitulle ajanjaksolle ja se päättyy määräajan umpeuduttua. Sähkön hinta on kiinteä koko sopimuskauden. Huomioitavaa on, että määräaikaista sopimusta ei yleensä voi irtisanoa tai sähkön myyjää vaihtaa kesken sopimuskauden. Tarkista siis huolella sopimuksen ehdot.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkönmyyntisopimus tehdään ennalta määrittelemättömäksi ajaksi. Sähköenergian hinta ja perushinta ovat etukäteen tiedossa, mutta ne voivat ajan kuluessa muuttua. Sähköyhtiö on velvollinen ilmoittamaan muutoksista kuukautta ennen niiden voimaantuloa. Hintoja tarkistetaan yleensä joitakin kertoja vuodessa.

Pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta muodostuu sopimuksessa määritellyn kaavan mukaan. Asiakas maksaa sähköstä pörssihinnan, johon on lisätty myyjän asettama mahdollinen välityspalkkio sekä perusmaksu. Myyjän ei tarvitse ilmoittaa hinnanvaihteluista, jos hinta on sidottu julkisiin viitearvoihin. Jos sähkön hinnan laskeminen on mahdotonta, myyjän on ilmoitettava muutoksista etukäteen.

Asiakkaalla on oikeus irtisanoa toistaiseksi voimassa oleva tai pörssisähkösopimus kahden viikon irtisanomisajalla. Sähkön myyjä puolestaan voi irtisanoa vastaavan sopimuksen kuukauden irtisanomisajalla.

Kun pohdit sähkön kilpailuttamista tai uuden sopimuksen tekemistä, tutustu Energiaviraston ylläpitämään sahkonhinta.fi -vertailupalveluun. Sieltä löytyvät omalla alueellasi voimassa olevat sähkönmyyntitarjoukset. Energiavirasto valvoo ilmoitettuja tuote- ja hintatietoja.

Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412