Ilmastokeskustelun myötä on herännyt valtava kiinnostus loma- ja työmatkojen taittamiseen maata pitkin. Näkyvyyttä toimiville raideyhteyksille toi nuori ilmastoaktivisti Greta Thunberg matkustaessaan Davosiin Maailman talousfoorumin kokoukseen. Maata pitkin matkaaminen on elämyksellistä ja raideloman suunnittelu on nykyisin helpompaa kuin koskaan.

Euroopassa rataverkko kattaa jopa 220 000 km ja suurnopeusrata yli 8000 km. Junabuumissa johtoajatuksena on nauttia matkanteosta ja maisemien vaihtumisesta kaupungeista maaseutukyliin ja alangoilta huimaaviin vuoristonäkymiin. Raidematkaajien kuvat Skotlannin karun vihreiltä ylämailta tai alppimaisemistaan kuuluisan Bernina Expressin näkymistä ovat jotain, mitä ei lentokoneesta käsin pääse kokemaan.

Lippuhinnoissa säästää ostamalla ne kuukausia ennen matkaa. Euroopan reitit ja lippuhinnat selviävät maatapitkin.net-verkkosivulta, joka kertoo reitin välietappeineen ja kulkuneuvoineen, matka-ajan sekä runsain mitoin hyödyllistä lisätietoa. Matka Turusta Lontooseen taittuu kahdella vaihdolla alle 2 vuorokaudessa sisältäen yöpymisen Hampurissa. Reitti toimii myös työmatkoilla, jos voi etätyöskennellä matkan aikana.

Konkarimatkaajien vinkkejä reittivaihtoehdoista, hinnoista sekä käytännön ratkaisuista raide-, lautta- ja maantiematkailun sujumiseksi voi kysellä Facebookin Maata pitkin matkustavat -ryhmässä. Myös lapsiperheet ovat löytäneet maata pitkin matkailun ja kirjoittavat suomenkielisiä blogeja ja matkakertomuksia.

Euroopan matkailu sisältää monia etuja aina sairaanhoitokortista, tutkituista elintarvikkeista ja uimavesistä matkapuhelujen edullisuuteen. EU:n yhteiset säännöt matkustajan oikeuksien osalta tuovat selkeyttä matkan viivästyessä ja ECC-Net Travel -sovellus auttaa ongelmatilanteissa kohdemaan kielellä. Matkailutietoa löytyy visiteurope.com-sivustoilta.

Niina Ruuska

Niina työskenteli Valoniassa luontoasiantuntijana syyskuuhun 2019 saakka.

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: