Eteläiseen Suomeen on vihdoin tullut runsasluminen talvi. Suksikauppa on käynyt kuumana ja ulkoilun suosio näyttää silmin nähden kasvaneen – lenkkipolut, hiihtoladut, pulkkamäet ja luistelukentät ovat parhaillaan hyvin suosittuja. Etenkin hoidetuilla pyöräteillä näkyy usein myös talvipyöräilijöitä.

Liikunnallinen elämäntapa muuttaa väistämättä vapaa-ajan ohella myös arkisia käytäntöjä. Esimerkiksi kauppareissu reppu selässä täyttää mukavasti päivittäistä liikkumistavoitetta ja auto saattaakin huomaamatta unohtua parkkiin etenkin, kun sen käyttö voi talvisin olla varsin vaivalloista. Liikuntaan käytettävissä olevaa aikaa voikin helposti kasvattaa hyötyliikunnan avulla. Talvisin reissuja voi taittaa kävellen, pyöräillen tai jopa hiihtäen, jos latuja sattuu osumaan omien etappien välille. Lapsetkin lähtevät mielellään seuraksi kauppareissulle, jos sinne pääsee pulkan kyydissä tai matkalla voi pysähtyä laskemaan mäkeä.

Talviset liikuntamuodot vievät väistämättä ihmisen lähemmäs luontoa. Tunnettua on, että metsässä vietetty aika laskee ihmisen verenpainetta ja nopeuttaa stressistä palautumista. Ulkona tehtävä liikunta eri muodoissaan on oiva tapa lujittaa ja syventää omaa suhdettaan esimerkiksi lenkkipolkujen varrella sijaitseviin lähimetsiin. Lumisessa metsässä lasten kanssa on helppo bongailla eläinten jättämiä jälkiä. Ulkoliikunta on hyvä keino myös kevään etenemisen merkkien havainnointiin.

Liikunnassa tarvittavia välineitä voi hankkia myös käytettynä tai vuokrata, mikäli ei heti halua panostaa välineisiin rahallisesti. Esimerkiksi internetin osto- ja myyntipalstoilla on runsaasti tarjontaa. Tiedostava kuluttaja satsaa kuitenkin tässäkin hankinnassa laatuun, sillä kunnolliset varusteet kestävät aikaa ja hyvin toimivat välineet lisäävät motivaatiota liikkumiseen.

Lue lisää

UKK-instituutin koosteet eri liikkumislajien terveyshyödyistä ja huomioitavista seikoista

Opetus- ja kulttuuriministeriö: Liikunnallinen elämäntapa

Jussi Aaltonen

vesistöasiantuntija
jussi.aaltonen@valonia.fi
040 186 1765