Kotisi lähistöllä kävely- tai pyöräilymatkan päässä on hyvinkin puro, joki, lampi, järvi tai meri. Tiedät ehkä sen sijainnin sekä lähiympäristöä, mutta osaatko sanoa, millaista elämää se kätkee sisäänsä? Ulkoisesti arkiselta näyttävässä ojassa tai lampareessa on usein mielenkiintoinen eliöstö.

Vesistöt luovat joka puolelle ulottuvan verkoston, jossa elää kaloja, matelijoita, nisäkkäitä, lintuja, vesiselkärangattomia ja kasveja. Verkostoja pitkin eläimet ja kasvit voivat siirtyä paikasta toiseen. Vesistöt ja niiden lähiympäristöt muodostavat yhdessä monimuotoisen, joskus katseilta peittoon jäävän luontotyyppien kokonaisuuden, jossa on omanlaisensa pienilmasto ja tunnelma.

Jos rauhoittuu toviksi veden ääreen, voi tarkkailla vesiötököiden elämää. Veden pinnalla voi luistella vesimittari, vedessä saattaa porhaltaa kovakuoriaisiin lukeutuva sukeltaja ja rannan yllä kiitävät värikkäät sudenkorennot. Pohjamudan pinnalla ja osittain sinne kaivautuneena on toinen mokoma ötököitä: simpukoita, vesisiiroja, juotikkaita, lukuisten vesihyönteisten toukkia. Löydät varmasti yksinkertaisella välineistöllä elämää lähivesistöstäsi, jos näet hiukan vaivaa. Mikäli vesistöstä ei millään tunnu löytyvän elämää, on syytä huolestua.

Tee vesiötökkähaavi keittiösiivilästä kiinnittämällä se esimerkiksi narulla tai vahvalla teipillä harjanvarteen tai vastaavaan keppiin. Koeta haavia ötököitä kasvillisuuden seasta, pohjamudasta tai kivien välistä. Katso tarkkaan haavia yrityksen jälkeen ja poimi löytämäsi ötökät varovasti vähällä vedellä täytettyyn muovipurkkiin, josta voit tarkastella niitä suurennuslasin avulla. Lataa tunnistusavuksi hauskat kortit osoitteesta valonia.fi/otokkakortit. Kirjaa havaintosi Kevätseuranta-sivustolle (kevatseuranta.fi), jossa tämän vuoden teema on Veden äärellä. Haavit käteen ja ulos tutkimaan!

Jarkko Leka

vesi- ja luontoasiantuntija
jarkko.leka@valonia.fi
040 197 2265

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: