Kynttilät ovat oiva tunnelmanluoja ja ne kuuluvat kiinteästi monen suomalaisenkin kotiin talviaikaan. The European Candle Associationin mukaan eurooppalaiset ostivat noin 40 kynttilää henkeä kohden vuonna 2018. Kaikessa tunnelmallisuudessaan kynttilät eivät kuitenkaan ole aivan harmittomia.

Paloturvallisuus on tunnetuin kynttilöiden polttoon liittyvä ongelma, mutta kynttilöistä syntyy myös hiukkaspäästöjä. Kynttilän palaessa sydänlangan liekki sulattaa vahaa, joka muuttuu nestemäiseksi ja nousee pitkin sydäntä. Lämpö muuttaa sen edelleen kaasuksi ja lopulta kaasu palaa. Liekistä karkaa siis ilmaan aina myös pieni määrä häkää sekä noki- ja pienhiukkasia.

Myös kynttilän raaka-aineet ja tuotantoprosessi vaikuttavat siitä aiheutuviin kokonaispäästöihin. Kynttilöiden yleisimmät raaka-aineet ovat steariini ja parafiini. Parafiini on öljynjalostuksen sivutuote, kun taas steariinia valmistetaan nykyään kasviöljyistä. Raaka-aineita voivat olla myös esimerkiksi mehiläisvaha ja soija. Steariinikynttilä palaa yleensä parafiinikynttilää paremmin. Pinnoitetusta kynttilästä aiheutuu päästöjä enemmän kuin puhtaasta kynttiläpinnasta. Hajusteet ja väriaineet tuovat oman lisänsä sisäilmaan päätyviin pienhiukkasiin. Jos kynttilä savuttaa tai liekki lepattaa, on se syytä sammuttaa tai vaihtaa palamispaikkaa, jotta palaminen on tasaisempaa.

Kynttilöiden laatua voi olla hankala selvittää. Raaka-aineita ei aina luetella pakkauksissa, eikä niiden puhtaudesta ei ole takeita etenkään tuontikynttilöissä. Jos haluat varmistua kynttilöidesi laadusta, kannattaa valita Joutsenmerkillä varustettuja kynttilöitä. Joutsenmerkittyjen kynttilöiden nokipäästöille ja ympäristölle vaarallisille kemikaaleille on asetettu hyvin tarkat pitoisuusrajoitukset eikä niissä saa käyttää hajusteita. Raaka-aineista 90 % tulee olla uusiutuvia ja niiden alkuperä on pystyttävä jäljittämään. Tästä syystä pääasiassa parafiinia sisältäville tai palmu- ja soijaöljypohjaisille kynttilöille ei voida antaa Joutsenmerkkiä.

Erilaiset sähkökynttilät ovat hiukkaspäästötön vaihtoehto perinteisille kynttilöille. Varmista kuitenkin ennen sähkökynttilöiden hankintaa, että paristot ja polttimot ovat vaihdettavia, jotta et päädy tukemaan kertakäyttökulttuuria.

Marja Tommola

kestävän liikkumisen asiantuntija
marja.tommola@valonia.fi
040 8328 515

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: