Kestävämpään liikkumiseen kannustetaan aktiivisesti osana ilmastotoimia. Julkinen liikenne toimii jouhevasti suurissa kaupungeissa, joissa myös arjen etäisyydet ovat lyhyempiä, mutta on selvää, että oma auto on monille välttämätön arjen toimivuuden kannalta erityisesti maaseudulla ja pienillä paikkakunnilla. Yksityisautoilijakin voi kuitenkin hyödyntää julkista liikennettä osana matkantekoa. Tällä voi olla positiivisia vaikutuksia ympäristön lisäksi myös matkanteon sujuvuuteen ja kustannuksiin.

Kotimaanmatkoja suunnitellessa erilaisia yhdistelyvaihtoehtoja kannattaa tutkia ennakkoluulottomasti, vaikka auto olisikin tarpeellinen alku- tai loppumatkasta. Pohjoiseen kuljettaessa autojuna voi tuoda mukavuutta matkantekoon, tai vaihtoehtoisesti auton voi vuokrata junamatkan päätepisteessä. Erityisesti pääkaupunkiseudulle suunnatessa eri liikennevälineiden yhdistelyyn on jo monipuolisesti mahdollisuuksia. Auton voi jättää sopivalle liityntäpysäköintipaikalle, josta matka jatkuu julkisilla: esimerkiksi Espoosta Länsimetrolla. Pendelöijän kannattaa napata mukaan oma fillari, jota voi kuljettaa myös metroissa tai lähijunissa ilman lisämaksua silloin, kun niissä on tilaa.

Pääkaupunkiseudulle suuntaavalle auton vaihtaminen julkiseen kulkuneuvoon voi olla sekä nopein että halvin vaihtoehto, kun ottaa huomioon autoilun kustannusten lisäksi pysäköintimaksut. Samalla säästyy ajamisen vaivalta ja matkaaminen on stressittömämpää. Parkkimaksun lopullinen hinta voi keskusta-alueella nousta korkeaksi, mutta kaupunkialueen ulkopuolella pysäköintialueet ovat usein ilmaisia ja niissä on tilaa. Liityntäpysäköinnit ovat myös keskustaa saavutettavampia yksityisautoilijalle.

Matkaketjuja ja liityntäpysäköintimahdollisuuksia pyritään kehittämään myös Varsinais-Suomessa. Föli-alueella auton liityntäpysäköintimahdollisuus on toistaiseksi vain Liedossa, mutta Fölille tai omalle kunnalle voi palautepalvelun kautta ehdottaa uusia liityntäpysäköintipaikkoja. Pyörille liityntäpysäkkejä on jo useamman kunnan alueella – polkupyörällä matka hieman kauempana sijaitsevalle bussipysäkille taittuu joutuisammin kuin jalan, mikä voi myös helpottaa joukkoliikenteen hyödyntämistä.

Kestävämpiä valintoja pohtiessa kannattaa siis muistaa, että valintojen ei tarvitse olla ehdottomia, vaan muutoksia voi tehdä asteittain – kestävämpiä liikkumisvalintoja voi tehdä mahdollisuuksien mukaan, vaikka henkilöautosta luopuminen ei olisi omassa arjessa mahdollista.

Katri Väänänen

Katri työskenteli vesitiimin projektiharjoittelijana kesällä 2021.