Kauppojen tarjoamat uudet kuljetuspalvelut helpottavat arkea ja säästävät perheiden aikaa. Vaikka äkkiseltään ajatus voi tuntua epäloogiselta, pakettiautokuljetukset hillitsevät samalla ilmastonmuutosta.

Sekä kansallisesti että kansainvälisesti tavoitteena on laskea yksityisautoilun päästöjä. Liikenteen osuus koko Suomen kasvihuonekaasupäästöistä on noin viidennes ja ylivoimaisesti suurin osa aiheutuu henkilöautoilusta. Yksi keskeisistä keinoista Suomen päästövähennystavoitteisiin pääsemiseksi on uudenlaisten polttoaineiden lisäksi henkilöautoilun kilometrimäärien vähentäminen.

Suurin osa matkoista taitetaan vapaa-ajalla, esimerkiksi kauppareissuilla. Pikaiset piipahdukset ruokakauppaan ovat tyypillisiä autolla kuljettavia matkoja. Netin kautta tilattujen ruokaostosten kotiinkuljetuspalvelu optimoi useamman talouden ostostarpeet saman autoreitin varrelle. Joissakin kaupoissa ostokset toimitetaan jo saman päivän aikana. Kauppojen nettisovelluksiin voit tallentaa toistuvia vakio-ostoksia ja listaa voi muokata kunkin tilauskerran tarpeiden mukaan. Jos oma mielikuvitus reseptien suhteen loppuu, on olemassa myös palveluita, joissa ruokakassiin on koottu valmiit reseptit ja niihin tarvittavat raaka-aineet.

Suurimmat kauppaketjut tarjoavat myös keräilypalvelua. Ennakkoon tilatut, valmiiksi kerätyt ostokset odottavat kaupalla valmiina noudettavaksi. Turussa kauppaostoksia voi jo tilata Puutorilla sijaitsevaan CityHUB-pakettipisteeseen, josta ne voi napata mukaansa vaikka työmatkalla. Vastaavat palvelupisteet tulevat varmasti yleistymään myös haja-asutusalueilla.

Erilaisten kuljetuspalveluiden ja kimppakyytisovellusten yleistyminen vähentää erityisesti monen kaupunkilaisen tarvetta auton omistamiseen. Kokeiluja on tehty viime aikoina myös harrastustaksipalveluista, joissa sovelluksen kautta voi tilata lapselle turvallisen ja valvotun kuljetuksen harrastuksiin yhdessä muiden lasten kanssa. Jokainen vähennetty ajokilometri merkitsee.

Paula Väisänen

kestävän liikkumisen asiantuntija
paula.vaisanen@valonia.fi
044 907 5986

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: