Vähäisiä pesuvesiä syntyy, kun rakennuksen sisälle ei tule vesijohtoa vaan käyttövesi kannetaan esimerkiksi järvestä, kaivosta tai muusta vesilähteestä. Vähäisistä pesuvesistä syntyviä jätevesiä ei koske lakisääteinen puhdistusvelvollisuus, vaan ne voidaan johtaa puhdistamattomina maahan. Suoraan vesistöön ei vähäisiäkään jätevesiä saa kuitenkaan johtaa.

Jätevesimäärää ei yleensä voida pitää vähäisenä, jos rakennuksissa on paineellinen lämminvesivaraaja. Tällöin puhdistusvelvollisuus koskee taloudessa syntyviä harmaita jätevesiä.

Hyvin vähäiset pesuvedet, kuten tiskivedet, voi kaataa pihalle sopivaan paikkaan. Jos tonttisi maaperä on vettäläpäisevää, yksinkertaisin tapa käsitellä esimerkiksi saunan pesuvedet on johtaa ne viemäriä pitkin kivistä tai sorasta tehtyyn kaivantoon eli kivipesään. Samaan järjestelmään saa johtaa vain pesuvesiä, ei esimerkiksi erottelevan kuivakäymälän virtsaa tai suotonesteitä.

Kallioisella tontilla, jossa jätevesiä ei pysty imeyttämään, voit rakentaa tai asentaa esimerkiksi luonnonmateriaaleista tehdyn suodattimen. Mikäli pesuvedet ovat rasvaisia, voi olla tarpeen varustaa käsittelyrakenne pienellä sakokaivolla, josta rasvan poistaminen onnistuu helposti. Suodatinmateriaalit voi käytön jälkeen laittaa kompostiin tai käsitellä muutoin laitevalmistajan ohjeiden mukaan. Tehdasvalmisteiset harmaavesisuodattimet on mahdollista asentaa myös maan päälle ja tarvittaessa lämpöeristää.

Olipa käsittelymenetelmä mikä tahansa, on tärkeää, että käsittelet kiinteistösi jätevedet riittävän etäällä rakennuksista, vesistöstä ja talousvesikaivosta. Jos johdat vähäisiä jätevesiä puhdistamattomana maahan, vältä kemikaaleja ja käytä luonnonmukaisia, nopeasti hajoavia pesuaineita. Älä pese mitään suoraan vesistössä, vaan huuhtele pesuaineet aina pesutiloissa.

Katariina Yli-Heikkilä

ympäristöasiantuntija
katariina.yli-heikkila@valonia.fi
040 552 2369

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: