Suomalaiset lapset ja nuoret eivät liiku tarpeeksi: vain noin puolet 7–12-vuotiaista liikkuu tunnin verran päivässä, vanhempien nuorten osuus on vielä vähäisempi. Koulumatkapyöräilyllä viikoittainen liikunnan määrä kasvaa helposti, mutta LIKESin kyselyn mukaan kyydin saaminen on yleisin syy sille, että pyörä jää aamulla varastoon. Käynnistyvä koulu- ja työvuosi onkin hyvä ajankohta tarkistaa perheen liikkumistottumuksia.

Koulumatkat ovat lapselle luonteva tapa pitää arkiliikkuminen osana jokapäiväistä elämää ja kotona opitut rutiinit kantavat pitkälle. Kannusta lasta pyöräilemään tai kävelemään kouluun kulkemalla ainakin aluksi hänen kanssaan yhtä matkaa. Opetelkaa olemaan ajoissa liikkeellä, jottei tarvitse kiirehtiä. Huolehdi, että pyörän kumit ovat täynnä ja pyörä varusteineen muutenkin kunnossa. Auta lasta valitsemaan sään mukaiset varusteet, koska silloin ulkoilukin on miellyttävämpää.

Suomi käynnisti heinäkuussa EU:n puheenjohtajakautensa ja sen kärjeksi nostettiin ilmastojohtajuus. Eurooppa ja sen erilaiset alueet voivat näyttää muulle maailmalle esimerkkiä paitsi poliittisella ja teknologisella tasolla, myös arjen valinnoissa. Henkilöautomatkojen määrää on saatava pienemmäksi ja arkiliikkumistamme on katsottava uusin silmin, jotta kunnianhimoiset ilmastotavoitteet saavutetaan.

Kävelyllä ja pyöräilyllä on positiivisia vaikutuksia paitsi vireystilan, myös terveyden kannalta. Suomessa lasten on usein mahdollista turvallisesti pyöräillä lyhyet matkat kouluun tai harrastuksiin. Älä tee lapselle tai nuorelle karhunpalvelusta tarjoamalla joka-aamuista autokyytiä lyhyille matkoille.

Riikka Leskinen

toimialapäällikkö
riikka.leskinen@valonia.fi
044 907 5995

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: