Varsinkin älypuhelimiin ja vaatteisiin liittyy todella kestämätön kertakäyttökulttuuribuumi. Tutkimuksen mukaan (EEB, 2019) älypuhelinten käyttöiän kasvattaminen vuodella vähentäisi eurooppalaisten ilmastopäästöjä kahden miljoonan fossiilipolttoaineella kulkevan auton verran. Asia on akuutti etenkin vauraissa länsimaissa, kuten meillä Suomessa, jossa vietimme ylikulutuspäivää jo huhtikuun alussa. Monilla on varaa ostaa uusia tuotteita hetken mielijohteesta, miettimättä kestävyyttä tai tosiasiallista tarvetta. Ostamisen helppoutta voi olla vaikea vastustaa.

Hiilijalanjälkeemme vaikuttaa käyttämiemme tavaroiden ja vaatteiden elinkaari, johon sisältyy ainakin tuotantoon ja kuljetukseen käytetyt luonnonvarat, tuotteiden kestävyys ja korjattavuus sekä materiaalien uudelleenkäyttökelpoisuus. Esimerkiksi älypuhelimien osalta päästöjä syntyy eniten, jopa 72 %, juuri käyttöiän ulkopuolella. Vaatteiden suhteen käyttöikää on helppo pidentää kotikonstein ja hankkimalla käytettyä. Moni yritys tarjoaa myös tehdashuollettuja, käytettyjä matkapuhelimia uusia huomattavasti huokeammin.

Käytä harkintaa, kun edessä on joko vanhan korjaaminen tai uuden harkinta. Kiinnitä huomiota etenkin tärkeiden ja paljon käytössä olevien tuotteiden kestävyyteen ja korjattavuuteen. Hyväksi todettujen tavaroiden ja vaatteiden korjaaminen on usein taloudellisestikin kannattavaa. Korjaaminen itse lisää luovuutta ja käsityötaitoja ja on onnistuessaan palkitsevaa. Korjauttamalla työllistät myös usein paikallista pienyrittäjää.

Puhelimien valmistukseen käytetään jopa 31 eri alkuainetta, joista kymmenen kohdalla riittävyydeksi on arvioitu sata vuotta tai alle, puhumattakaan eettisistä ongelmista niiden alkuperän suhteen. Vähintä, mitä voi tehdä, on siis kierrättää laite oikein. ”Köyhän ei kannata ostaa halpaa” pätee edelleen myös alati resursseiltaan köyhtyvää maapalloamme ajatellen.

Jarkko Leka

vesi- ja luontoasiantuntija
jarkko.leka@valonia.fi
040 197 2265

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: