Aurinkopaneelien kysyntä on kasvanut kovasti viime vuosina. Kallistuneet energianhinnat houkuttelevat investoimaan omaan energiantuotantoon ja viime vuonna Varsinais-Suomessa liitettiin uusia aurinkosähköjärjestelmiä verkkoon melkein 5000. Tämä on yli viisi kertaa enemmän kuin vuonna 2018.

Järjestelmän hankinnassa on syytä luottaa ammattilaisen apuun, jotta mitoitus ja asennus tehdään oikein. Kysy tarjouksia usealta toimittajalta ja vertaile niitä. Aurinkosähköjärjestelmän osille luvatut takuut antavat suuntaa järjestelmän laadusta – tarjouksia kannattaa siis vertailla hinnan lisäksi myös takuiden osalta. Tyypillisesti paneeleita ja niiden kiinnitystelineitä koskevat takuut ovat noin 10 vuotta, invertterillä hieman vähemmän sekä asennuksella 2–5 vuotta.

Paneeleille annetaan yleensä myös tehontuottotakuu, esimerkiksi 80 % tehontuottotakuu 25 vuoden ajalle. Tässä tapauksessa valmistaja siis takaa paneelin tuottavan sähköä 25 vuoden jälkeen vähintään 80 %:n teholla teoreettisesta maksimistaan.

Järjestelmiä vertailtaessa törmää usein Tier 1 -luokitukseen. Luokitus kertoo aurinkopaneelivalmistajista, ei suoraan paneelin laadusta. Tier 1 -luokituksen saavat paneelivalmistajat, joilla on puolueettoman arvion mukaan parhaat edellytykset vastata pitkistä tuottotakuista.

Laite- ja komponenttiviat ovat aurinkosähköjärjestelmissä harvinaisia ja suurimmat mokat tehdäänkin yleensä asennusvaiheessa. Valitse siis kumppani, jolla on kokemusta vastaavien järjestelmien toimittamisesta ja asennuksesta. Näin varmistat, että järjestelmä on turvallinen ja pitkäikäinen.

Aurinkosahkoakotiin.fi -sivustolle on koottu käytännönläheisiä ohjeita hankintaa varten, lisäksi voit lukea käyttäjien kokemuksia ja pyytää avaimet käteen -tarjouksia niin pientalon kuin taloyhtiön tarpeisiin.

Miika Huhtala

energia-asiantuntija
miika.huhtala@valonia.fi
040 7290 020