Leikkokukat ovat maljakossa kauniita, mutta niiden tuotannon ja kuljetuksen vaikutukset ovat moninaiset. Kukkamyynnin kansainvälinen keskus on Hollannin kukkatukku, jonka kautta myydään jopa yli puolet kaikista leikkokukista. Alihankintaketju on monimutkainen ja Suomeen tilattujen erien taustoja ei välttämättä tiedä edes kukkakauppias.

Kukkia tuotetaan Hollannin lisäksi eniten Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Ruusuja lennätetään rahtikoneilla lähikauppojen hyllyille esimerkiksi Keniasta. Suomessa myydään 50–80 miljoonaa ruusua vuodessa, joista valtaosa, eli 40–50 miljoonaa on Afrikan ruusuja. Suomessa kasvatetun tulppaanin hiilijalanjälki voi silti olla suurempi, koska täällä tarvitaan energiaa ja kastelua kasvihuoneiden ylläpitoon. Toisaalta valaistuksen ja lämmityksen energiatehokkuus paranee jatkuvasti.

Myös kotimaassa kasvatettujen kukkien sipuleita viljellään muualla. Kehitysmaista tuotujen kukkien kohdalla on usein eettisiä epäkohtia. Kukkafarmien työolosuhteet ja palkat saattavat olla heikot. Paikalliset ympäristövaikutukset voivat olla merkittäviä: tuotannossa käytetään lannoitteita ja kemikaaleja, minkä lisäksi tärkeitä vesivarantoja kuluu kasteluun.

Kun ostat kukkia, kysele ja tutustu niiden alkuperään. Reilun kaupan sertifikaatti on tae tuotannon taustojen seurannasta. Suomalaisten kukkien osalta voi kiinnittää huomiota hiilijalanjälkeen. Jotkut kukkatarhat hyödyntävät bioenergiaa ja kasvinsuojelu tehdään biologisin menetelmin. Leikkokukat kestävät maljakossa vain hetken aikaa ja menevät sitten biojätteeseen.

Kasvata taimia itse esimerkiksi tammenterhoista tai hedelmistä. Taimet ja viherkasvit ovat oiva lahja, ne säilyvät pidempään ja monella niistä on huoneilmaa puhdistavia vaikutuksia. Kerää kimppu sallituista luonnonkukista tai perusta omaan pihaan perhosia ja muita pölyttäjiä houkutteleva, monimuotoinen niitty – saat silmäniloa pitkäksi aikaa!

Silja Ngobese

projektiasiantuntija
silja.ngobese@valonia.fi
040 184 7083

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: