Karjatalous on yksi maapallon kuormittavimmista teollisuuden aloista. Viime aikoina on uutisoitu, kuinka Brasilian uusi presidentti on aikeissa sallia massiiviset sademetsähakkuut karjatalouden lisäämiseksi. Vaikka suomalainen karjatalouskin on kuormittavaa, on se vielä kuormittavampaa alueilla, jossa laidunten tieltä kaadetaan sademetsää. Brasilian karjatalous koskettaa myös suomailaisten ruuankulutusta: esimerkiksi vuonna 2015 Suomeen on tuotu tullin tilaston mukaan brasilialaisia lihatuotteita 16 miljoonan euron arvosta.

Brasilialaisia lihatuotteita on myynnissä kauppojen lisäksi muun muassa ravintoloissa, joissa asiakkaan on huomattavasti vaikeampi selvittää raaka-aineiden alkuperämaa. Lisäksi Suomessa valmistettujen prosessoitujen lihatuotteiden raaka-aineena voi olla ulkomainen liha.

Monesti unohdetaan, että myös maidontuotanto on osa karjataloutta ja kuormittavaa ympäristölle – esimerkiksi juustokilon hiilijalanjälki on suurempi kuin sianlihakilon. Lihan ja maidon osuutta ruokavaliosta on paitsi tarpeellista, myös varsin helppo vähentää. Nykyään sekä ruokajuomaksi että ruuanlaittoon on tarjolla monipuolinen valikoima kasvipohjaisia valmisteita liha- ja maitotuotteiden tilalle. Oxfordin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kaura- ja soijajuomat vaativat tuotantoonsa vähiten vettä ja peltoalaa lasillista kohti ja mantelimaidon tuotannosta puolestaan syntyy vähiten hiilidioksidia.

Tammikuussa on meneillään jokavuotinen vegaanihaaste, joka kannustaa kokeilemaan lihatonta ja maidotonta ruokavaliota. Vegaanihaasteen verkkosivuilta (www.vegaanihaaste.fi) löydät muun muassa reseptipankin ympäristöystävällisemmän ruokavalion opettelun tueksi. Niinä harvoina kertoina, kun valitset lihaa lautasellesi, varmista että liha on varmasti kotimaista.

Marja Tommola

kestävän liikkumisen asiantuntija
marja.tommola@valonia.fi
040 8328 515

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: