Kesä on juhlien aikaa – varsinkin nyt, kun pandemiarajoituksia ei toistaiseksi ole näköpiirissä ja on taas mahdollisuus juhlia porukalla. Juhlien järjestäjälle houkuttelevan helppo ratkaisu on marssia lähimpään juhlatavarakauppaan ja hankkia kassillinen kertakäyttökoristeita, mutta hauskat ja näyttävät juhlat on mahdollista järjestää ympäristöystävällisemminkin.

Kekseliäälle juhlajärjestäjälle kirppikset ovat aarreaittoja ja inspiraation lähteitä. Kirpputorilta voit löytää esimerkiksi palkintoja leikkimielisiin kilpailuihin tai koristeita, joille tulee käyttöä myös myöhemmin. Jos tarvetta on vain yksien juhlien verran, voi tavarat taas laittaa eteenpäin esimerkiksi kierrätysryhmissä.

Kangassuikaleista ja -tilkuista voi vähällä vaivalla askarrella näyttäviä nauhaviirejä ja lippunauhoja niin sisätiloihin kuin puutarhajuhlien piristykseksi. Hienoja koristeita on helppo myös lainata tai antaa eteenpäin seuraavien juhlien järjestäjille. Taustakankaiden ja muutaman hupsun asusteen avulla voi myös järjestää helposti valokuvausseinän, jossa juhlan tunnelmaa voi taltioida älypuhelimilla vaikkapa yhteiseen netissä olevaan kuvakansioon. Varsinais-Suomi on poistotekstiilin keräyksen ja jalostamisen edelläkävijä. Turun Kärsämäessä kannattaakin piipahtaa Lounais-Suomen Jätehuollon poistotekstiilimyymälässä, josta siistiä ja hyväkuntoista tekstiiliä voi ostaa todella edulliseen kilohintaan. Myynnissä on myös hyväkuntoiseksi lajittelussa todettuja vaatteita ja monenlaisia kodintekstiilejä. Samalla reissulla voit jättää keräykseen omat poistotekstiilisi.

Uuden tavaran hankkimisen sijaan mieti, mitä kaikkea voisit juhlabudjetilla vuokrata tai ostaa palveluna. Vuokraamalla astiat voit välttää tiskaamisen vaivan ja tarjota vieraille kertakäyttöastioiden sijaan esimerkiksi oikeat viinilasit tai lautaset. Vuokrattavana on myös monenlaista herkkua ja huvitusta: kohderyhmän mukaan esimerkiksi pomppulinna, popparikone tai vaikkapa hodarikärry vapauttavat järjestäjän käsiä niin, että juhlapäivästä ja antimista ehtii itsekin nauttia.

Juhlia voi järjestää myös tukematta kertakäyttökulttuuria, joka on planeetallemme kaikin tavoin haitallista kuluttamista. Krääsän sijaan kannattaa keskittyä luomaan puitteet, joiden päätarkoituksena on yhdessä viihtyminen ja ihmisten kohtaaminen.

Maiju Oikarinen

viestintävastaava
maiju.oikarinen@valonia.fi
0405299411