Ilmastonmuutosta ja ympäristön tilaa koskevaa uutisointia seuratessa tuntee helposti voimattomuutta ja ahdistusta. Tutkimusraportit ja uutisoinnit kertovat lajikadosta, ilmaston lämpenemisen etenemisestä ja riittämättömistä toimista. Tilanne on hälyttävä, eikä negatiivista kehityssuuntaa ole vielä saatu käännettyä. Ongelmien laajuus on tärkeää tiedostaa, mutta yhtä tärkeää on huomata positiivinen kehitys ja arkiset keinot, jotka ovat jo ulottuvillamme.

Kun otat selvää käyttämiesi palvelujen ilmastovaikutuksista esimerkiksi alkuperän suhteen ja teet kestäviä ostopäätöksiä, tuet myös markkinan muutosta ja vaikutat kysynnän ja tarjonnan lakiin. Kuluttajien tietoisuus ympäristön tilasta onkin kasvanut viime vuosina merkittävästi, mikä näkyy yritysten toiminnassa: markkinoille tulee jatkuvasti uusia, kiertotaloutta ja kestäviä elintapoja tukevia tuotteita ja palveluita. Kestävät, luonnon kantokyvyn rajoissa olevat toimintatavat luovatkin pelkkien rajoitusten ja luopumisen sijaan lukemattomia mahdollisuuksia. Monet kiertotalous- tai kestävät ratkaisut eivät suinkaan ole uusia, vaikeita tai kalliita – isoäidinaikaiset keinot olivat monessa asiassa kertakäyttökulttuuriamme kestävämpiä.

Panosta laatuun, suosi pitkäikäisiä tavaroita sekä huolto- ja korjauspalveluita, joista myös kukkarosi kiittää. Kun suosit kasvispainotteista lähiruokaa ja liikut enemmän lihasvoimin, teet palveluksen omalle hyvinvoinnillesi. Mitä enemmän joukkoliikenteellä on käyttäjiä, sitä joustavammaksi voidaan aikataulut ja reitit muokata. Entä tiesitkö, että omistamisen sijaan esimerkiksi höyrypesurin tai porakoneen voit vuokrata käyttöösi tarpeen mukaan? Uusiutuvan energian suosiminen sähkösopimusta tehdessä taas puhdistaa ilmaa. Kokeile rohkeasti uusiakin palveluita ja jaa tietoa kokemuksistasi muillekin.

Tärkeää on myös rakentaa kestävää tulevaisuutta hyvässä hengessä: jaa lähipiirisi kanssa positiivisia ilmastouutisia ja kannusta heitäkin testaamaan hyväksi havaitsemiasi kestävämpiä ratkaisuja. Kun suhtaudumme tulevaisuuteen uteliaisuudella ja tarmolla, saavutamme kunnianhimoiset ilmastotavoitteetkin todennäköisemmin.

Anna von Zweygbergk

ilmastoasiantuntija
anna.zweygbergk@valonia.fi
040 182 1117

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: