Lomakausi on kuuminta mökin ja pihan rakennusaikaa. Rakensit sitten uutta tai remontoit vanhaa, tarvitset rakennusmateriaaliksi luultavasti puuta. Ostamalla laadukasta, kestävästi tuotettua puuta ja rakentamalla siitä pitkäikäisiä rakenteita autat torjumaan ilmastonmuutosta, tuet hyviä työoloja sekä takaat, etteivät tuotteet vapauta ympäristöön haitallisia myrkkyjä. 

Ostamalla sertifioituja puutuotteita pidät huolen, että puun tuotantoketjussa on noudatettu lakia ja kunnioitettu työntekijöiden oikeuksia. Suomessa on käytössä pääsääntöisesti kaksi sertifikaattia puutavaralle: PEFC ja SFC -sertifikaatit. Molempien sertifikaattien tarkoituksena on viestiä kuluttajalle tuotteen ekologisesta kestävyydestä. Sertifikaatit eivät valitettavasti takaa aina luonnon monimuotoisuuden kannalta riittäviä toimia, kuten metsään jätettävien puiden suhteellista määrää hakkuissa. Sertifioitu puutavara on kuitenkin valmistettu noudattamalla paikallista ympäristölainsäädäntöä. 

Puurakentaminen on tehokas tapa sitoa hiiltä ilmakehästä. Puut sitovat kasvaessaan ilmasta hiilidioksidia ja vapauttavat sen ilmaan palaessaan, lahotessaan tai muuten hajotessaan. Mitä pidempi-ikäisiä asioita puusta rakennat, sitä pidemmäksi aikaa hiili on siis sidottuna pois ilmakehästä. Kestävä rakentaminen on järkevää sekä lompakolle, että ilmastolle. 

Ulkokäyttöön tarkoitettu puutavara käsitellään usein kemiallisesti. Osa näistä kemikaaleista on haitallisia luonnolle. Yksi keino varmistaa, etteivät esimerkiksi uuden terassin laudat päästä ympäristöön haitallisia kemikaaleja, on ostaa joutsenmerkittyä puuta. Joutsenmerkki myönnetään puutavaralle, joka on käsitelty ulkokäyttöön ilman haitallisia kemikaaleja. Joutsenmerkin saavat vain puutuotteet, jotka täyttävät säälle alttiin puutavaran kestävyyskriteerit. Puun laadusta ei siis tarvitse tinkiä luonnon vuoksi!  

 

Valtteri Moilanen

Valtteri toimi Valonian viestintäharjoittelijana erityisesti kestävän liikkumisen teemoissa vuonna 2020.

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: