Juna on ympäristön kannalta suositeltava kulkuväline, mutta raiteille matkustajia houkuttelee myös mukavuus: junan kyydissä voit ihailla maisemia vaikkapa ravintolavaunussa kahvikupposen äärellä.  Etätyöskentelykin onnistuu junassa yleensä miellyttävämmin kuin esimerkiksi bussissa. Vuoteen 2020 asti raideliikenteen matkustajamäärät olivatkin tasaisessa kasvussa niin kauko- kuin lähiliikenteessäkin. Kolmenkymmenen vuoden aikana matkustajamäärä on kasvanut reilusti yli 40 miljoonalla.

Raideliikenne kehittyy vauhdilla niin meillä kuin maailmallakin. Keski- ja Etelä-Euroopassa on jo nopeita junia, jotka kulkevat noin 300 kilometrin tuntivauhtia. Matka suurten kaupunkien välillä taittuu miellyttävästi maata pitkin ilman pitkiä lähtöselvitys- tai turvatarkastusjonoja. Turun ja Helsingin välille taas on suunnitteilla niin kutsuttu tunnin juna, joka oikaisisi Salosta Lohjan kautta pääkaupunkiin. Jos Kupittaalta Pasilaan pääsee tunnissa, laajenee pääkaupunkiseudun työssäkäyntialue myös Varsinais-Suomeen.

Varsinais-Suomen sisäiseen liikenteeseen on puolestaan visioitu paikallisjunaliikenteen käynnistämistä. Paikallisjunaliikenne toisi uudenlaisia mahdollisuuksia lähimatkailuun sekä asuinalueiden kehittymiseen. Junalla voisi siis tulevaisuudessa päästä jälleen vaikkapa Nousiaisiin, Auraan tai Paimioon. Varsinais-Suomen liitto teetti tänä keväänä tarkemman asemapaikkaselvityksen suunnittelutyön tueksi. Rataosuuksilla Turusta Loimaalle, Saloon, Uuteenkaupunkiin sekä Naantaliin hyödynnettäisiin pääosin vanhoja asemapaikkoja, joiden käyttöönotto vaatisi käytännössä laiturin uudistamista ja varustelua – rataverkkoon tulisi 25 uutta junan pysähdyspaikkaa.

Kotimaan matkailu raiteilla kehittyy paitsi rataverkkoa uudistamalla, myös erilaisten lipputyyppien myötä. VR tarjoaa tällä hetkellä kotimaan Lomalippu-vaihtoehtoa, jolla voi interrail-tyyppisesti matkustaa rajattomasti viiden, seitsemän tai yhdeksän päivän ajan. Suomessa on yli 200 asemapaikkaa, jossa juna pysähtyy. Lomalipun ansiosta voit helposti hypätä pois pienemmilläkin paikoilla, viettää päivän paikkakunnalla vaikkapa kirppiskierroksella ja jatkaa taas illalla eteenpäin. Kun otat junaan mukaan polkupyörän, voit helposti laajentaa pyöräretkiäsi uudenlaisiin maisemiin!

Marja Tommola

kestävän liikkumisen asiantuntija
marja.tommola@valonia.fi
040 8328 515