Kaupunkiviljelyä Turun Tuomiokirkkopuistossa järjestävien tahojen logot: Dodo ry, Kirkkopuiston Terassi, Valonia ja Turun kaupunki.

Dodo ry:n, Kirkkopuiston Terassin, Valonian ja Turun kaupungin kaupunkiviljelyprojekti lisää tietoutta luonnon monimuotoisuudesta ja innostaa myös asukkaita yhteiseen laatikkoviljelyyn. Tiistaina 1.6. klo 16 alkaen terassilla järjestetään istutustalkoot, johon kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan.

Tulevana kesänä Kirkkopuiston terassilla tuodaan esiin kaupunkiviljelyä ja sen hyötyjä konkreettisesti yhdessä tekemällä. Halukkaat voivat myös ilmoittautua hoitamaan viljelyksiä kesän aikana. Tavoitteena on lisätä vehreyttä ja viihtyisyyttä kaupungissa, tuoda hyötykasvien viljelyä lähemmäs sekä asukkaita että vierailijoita ja luoda yhteisöllisyyttä kaupunkiviljelyn keinoin.

Viihtyisyyttä ja yhteisöllisyyttä

Dodo ry on ympäristöjärjestö, joka aloitti kaupunkiviljelytoimintansa Helsingissä vuonna 2008 ja on ollut alullepanija monissa kaupunkiviljelyprojekteissa. Nyt myös Turkuun saadaan kaupunkiviljelyn demonstraatio historiallisesti tärkeälle ja keskeiselle paikalle.

“Dodolla on kaupunkiviljelyn parissa pitkät perinteet. On hienoa nähdä, kuinka viljely lisää viihtyisyyttä ja yhteisöllisyyttä kaupungissa sekä asukkaiden kiinnostusta lähiympäristöönsä.  On mahtavaa päästä aloittamaan toimintaa näkyvästi myös Turussa tänä kesänä”, sanoo Dodon Turun vastaava Minttu Kuusela.

“Kirkkopuiston Terassin ytimessä on yhdessä tekeminen ja kollektiivinen kaupunkiviljely sopii alueelle niin visuaalisesti kuin ideologisesti”, Kirkkopuiston Terassin toimitusjohtaja Samuli Pasanen iloitsee.

Hyötyviljely ja kaupunkiluonnon monimuotoisuus näkyväksi turkulaisille

Tuomiokirkon terassin kaupunkiviljelyprojekti kytkeytyy myös Turun kaupungin ilmastotyöhön ja luonnon monimuotoisuuden tavoitteisiin.

“Ilmastonmuutokseen varautumisessa voidaan hyödyntää luontopohjaisia ratkaisuja, jotka samalla tukevat luonnon monimuotoisuutta ja kaupunkilaisten osallistumista. Kaupunkiviljelyn ja vehreän kasvillisuuden lisääminen vaimentaa tiettyjä ilmastonmuutoksen haittoja, kuten lämpösaarekkeen voimistumista hellejaksoina. Viihtyisässä ja terveellisessä kaupungissa asukkaat myös liikkuvat mielellään kestävästi kävellen ja pyöräillen”, kertoo Niina Ruuska Turun kaupungin ilmastotiimistä.

“Monet viljelykasvit ovat hyödyllisiä pölyttäjille ja muille hyönteisille ja tämänkaltaisella viljelytoiminnalla voidaan lisätä kaupunkiympäristön monimuotoisuutta. Lisäksi viljely on mainio tapa oppia luonnon kiertokulusta ja se tuo ruoantuotannon lähemmäs kaupunkilaisia”, täsmentää ympäristökasvatuksen näkökulmasta projektia alusta asti ideoinut Valonian projektiasiantuntija Miriam Sewón.

Lisätiedot

Miriam Sewón

projektiasiantuntija
miriam.sewon@valonia.fi
040 1258 418

Tilaa Valonian mediatiedotteet sähköpostiisi