Grillikausi on nyt kuumimmillaan. Uusien grillattavien kokeilu tuo mukavaa vaihtelua kesän ruokapöytään. Parhaat grilliherkut tekevät hyvää paitsi ruokailijalle, myös ympäristölle.

Ympäristön kannalta paras vaihtoehto on suosia grillissä kasviksia. Kesän satokauden runsaudesta löytyy lukuisia mainiosti grilliin sopivia vaihtoehtoja. Esimerkiksi kesäkurpitsa, sipulit, tomaatti ja paprika menevät grilliin joko sellaisenaan tai vartaisiin pujotettuina. Netistä löytyy maukkaita reseptejä grillikasvisten marinoimiseen. Oletko jo maistanut esimerkiksi grillattua melonia halloumin tai fetajuuston kanssa? Kasvisten määrää grilliaterialla on helppo lisätä myös valmistamalla lisukkeeksi raikkaita salaatteja.

Kasvisten lisäksi kala ja merenelävät kypsyvät grillissä nopeasti. Erityisen ekologista ja trendikästäkin on valita lähivesien kaloja. Yllätä vieraat grillaamalla halsterissa muikkuja tai silakoita uusien perunoiden kaveriksi. Hauesta paistetut pihvit sopivat hyvin hampurilaisen väliin. Herkullinen hampurilaispihvi valmistuu myös proteiinipitoisista mustapavuista. Helpoimmalla pääset hyödyntämällä kaupan valmiita papupihvejä tai paistamalla sämpylöiden väliin siivun valmiiksi maustettua tofua.

Jos haluat grillata lihaa, WWF:n Lihaopas (wwf.fi/lihaopas) ohjaa sinua tekemään ympäristön kannalta parempia valintoja. Nyrkkisääntö on, että mahdollisuuksien mukaan kannattaa satsata määrän sijasta laatuun. Suosi vastuullisesti tuotettua kotimaista lihaa. Huomioi, että kanan- ja sianlihan tuottamisesta aiheutuvat kasvihuonepäästöt ovat pienemmät kuin naudanlihan.

Lähde siis rohkeasti kokeilemaan uusia grillimakuja! Jos grilliä ei löydy itseltä tai kaverilta, voit harkita retkeä lähimmälle yleiselle tulentekopaikalle. Ennen tulentekoa kuivaan kesäaikaan muista kuitenkin tarkistaa voimassaolevat maastopalovaroitukset ja selvittää tulentekopaikan ohjeistus tulenteosta varoituksen aikana.

Salla Murmann

Salla työskenteli Valoniassa projektiasiantuntijana marraskuuhun 2021 saakka. Nykyään hän toimii Varsinais-Suomen liiton liikennejärjestelmätyön erikoissuunnittelijana.

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: